Prezidentka ukončila výjazd na Gemer návštevou NP Muránska planina

21.07.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: L. Mužla

Na snímke uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s predstaviteľmi Správy NP Muránska planina 20. júla 2022. FOTO TASR – Lukáš Mužla.

Muráň 20. júla (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu zavŕšila dvojdňovú návštevu Gemera v Revúcej, kde sa zaujímala o aktuálne problémy ľudí z regiónu a stretla sa aj členmi občianskeho združenia (OZ), ktoré pomáha vzdelávať deti z marginalizovaných komunít. Pracovný program ukončila v obci Muráň prechádzkou v Národnom parku (NP) Muránska planina. V Revúcej sa prezidentka stretla s predstaviteľmi samosprávy i so zástupcami spoločenských organizácií a inštitúcii mesta. Navštívila tiež Múzeum Prvého slovenského gymnázia.

"Predmetom rozhovoru boli rôzne výzvy, ktorým samospráva čelí. Veľmi rezonovala otázka stratifikácie nemocníc a ohrozenie fungovania nemocnice v Revúcej," priblížila Čaputová. Pripomenula, že Revúca získala titul Mesto kultúry, vďaka čomu pre verejnosť mesto pripravilo množstvo zaujímavých projektov.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová pri návšteve obecného podniku v Muráni, ktorý sa venuje výrobe tradičných muránskych buchiet 20. júla 2022. FOTO TASR – Lukáš Mužla.

Prezidentka sa v Revúcej stretla aj s členkami OZ Cesta von a účastníčkami programu Omama, ktoré pomáhajú vzdelávať najmenšie deti z marginalizovaných komunít. "Poskytujú absolútne unikátne služby možno aj vo svetovom meradle. Tento projekt je vzácny v tom, že zamestnáva ako učiteľky rómske ženy z osád, takže aj ony získavajú kvalifikáciu a prácu," skonštatovala Čaputová s tým, že osud jednotlivca je do veľkej miery definovaný práve prvými rokmi života. V Muráni navštívila obecný podnik, ktorý pred niekoľkými rokmi v regióne obnovil výrobu tradičných muránskych buchiet. Ďalšie kroky hlavy štátu smerovali do NP Muránska planina, kde sa pri stretnutí s predstaviteľmi Správy NP Muránska planina zaujímala o zonáciu chráneného územia.

Na snímke uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s predstaviteľmi Správy NP Muránska planina 20. júla 2022. FOTO TASR – Lukáš Mužla.

"Tento región má smerovať ďaleko k vyššej miere ochrany a zároveň poskytovať turisticky atraktívne miesta. Turizmus je veľmi dôležitý z hľadiska perspektívy tohto regiónu a zo všetkých strán počúvam, že záujem o Gemer a Muránsku planinu stúpa," dodala Čaputová.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol