V bardejovskom skanzene prezentujú tvorbu remeselníci z regiónu

18.07.2022 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Na snímke areál Múzea ľudovej architektúry - Šarišského múzea Bardejov, 17. júla v Bardejovských Kúpeľoch. FOTO TASR - Maroš Černý.

Bardejov 17. júla (TASR) - Tvorbu remeselníkov, ako aj vystúpenie folkloristov si môžu pozrieť návštevníci skanzenu v Bardejovských Kúpeľoch. V nedeľu sa tam koná Deň remesiel. Je zameraný na tradičných remeselníkov, ale organizátori dali priestor i súčasným tvorcom, ktorí pracujú s tradičným materiálmi, ako je drevo.

"Máme tu aj remenára, ktorý pracuje s kožou, vyrába brašne, náramky a podobne. Ďalej panie, ktoré sa venujú háčkovaným veciam, výrobkom z vlny, takže je to vcelku pestré. Rovnako sú tu výrobky od medovnikárov a hrnčiarov. Takže si myslím, že nadšenci tradičného remesla a nielen tradičného si prídu na svoje," uviedol pre TASR etnológ Šarišského múzea v Bardejove Lukáš Jonov. Roland Noga z obce Oľka v okrese Medzilaborce sa remenárstvu venuje približne 30 rokov.

"Nenazývam sa brašniar, lebo prevažne vyrábam kynologické potreby, remene, opasky, ale viem vyrobiť aj brašne, puzdra na nože, tašky, kapsy a podobne. Prvotná záľuba prišla cez záujem o históriu, že ako sa čo spracováva. Fascinovali ma napríklad indiáni, ktorí vedeli zabiť zviera a spracovať z neho úplne všetko. Od kopýt až po rohy a pri tej koži som nejak zostal," priblížil Noga s tým, že výroba jednoduchého koženého opasku trvá približne hodinu. Martin Grega sa okrem rezbárstva venuje i maľbe a sochárstvu.

"Vyštudoval som rezbárstvo na strednej škole. Potom na vysokej škole učiteľstvo výtvarnej výchovy. Prezentujem tu výrobky z dreva, ktoré sú čiastočne vyrezávané a čiastočne brúsené, majú dizajnové prvky. Snažím sa dizajnovo reagovať na minimalizmus," povedal Grega. V rámci kultúrneho programu sa v skanzene predstavia Duo Dujavanka, Folklórna skupina Čaklov, Ľudová hudba Čerhovčan a Matičný klub heligonkárov z Bardejova. Návštevníci skanzenu - Múzea ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch, ktorý je najstarším na Slovensku, si môžu pozrieť zrubové stavby z regiónov severný Šariš a horný Zemplín.

"Máme tu svetské stavby, ako sú zrubové domy, ´sypance´ a stodoly. Potom sakrálne stavby, gréckokatolícke drevené chrámy z obce Zboj z roku 1766 a z obce Mikulášová z roku 1730. Najcennejšou technickou pamiatkou, ktorú tu máme, je bardejovská vrtáreň, je to zariadenie, ktoré vyrábalo drevené vodovodné rúry," dodal Jonov.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava