Vyhliadková veža na Dukle bude prístupná na budúci rok v máji

13.07.2022 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Na snímke vyhliadková veža na Dukle. Archív TASR.

Vyšný Komárnik 12. júla (TASR) - Z dôvodu plánovaných rozsiahlych rekonštrukčných prác je zatvorená vyhliadková veža na Dukle. Ako pre TASR uviedol riaditeľ Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslav Čaplovič, ide o druhú etapu celkovej obnovy objektu.

Celkové náklady na rekonštrukciu sú 807.801,32 eura s DPH. Je financovaná zo zdrojov Ministerstva obrany SR. Dôvodom rekonštrukčných prác je podľa Čaploviča modernizácia objektu, zvýšenie komfortu a úrovne bezpečnosti návštevníkov. Súčasťou stavebných prác je aj ošetrenie nosných častí konštrukcie kupol. Na otázku, či bolo nevyhnutné zatvorenie veže počas letných mesiacov, odpovedal, že samotná realizácia prác je značne časovo náročná a časť stavebných prác, respektíve technologických postupov nie je možné vykonávať za nepriaznivých alebo sťažených klimatických podmienok.

"Zároveň z dôvodu dodržania legislatívnych noriem nebolo možné začať práce tak, aby sme sa vyhli letným mesiacom. V aktuálne prebiehajúcej sezóne bola vyhliadková veža sprístupnená od 1. mája do 3. júla," doplnil Čaplovič. Priaznivci vojenskej histórie môžu podľa jeho slov okrem vyhliadkovej veže navštíviť centrálnu expozíciu vo Svidníku, ako aj park bojovej techniky a pamätník sovietskej armády. V takzvanom Údolí smrti neďaleko Svidníka je v teréne rozmiestnená tanková technika pripomínajúca ťažké boje počas druhej svetovej vojny.

"V obci Hunkovce sa nachádza vojnový cintorín nemeckých vojakov pochádzajúci z čias druhej svetovej vojny. Na samotnej Dukle je okrem veže hlavnou dominantou pamätník 1. československého armádneho zboru v ZSSR spolu s vojnovým cintorínom," dodal Čaplovič. Realizácia prác na vyhliadkovej veži je stanovená do konca októbra 2022. Sprístupnená bude v novej turistickej sezóne od 1. mája 2023.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol