Podujatia k SNP Začnite s vysťahovaním! štartujú v Španej Doline

13.07.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Archív TASR.

Banská Bystrica/Špania Dolina 12. júla (TASR) - Netradičné spoznávanie dejín Slovenského národného povstania (SNP) prinesie tretí ročník interaktívnych komentovaných prehliadok s názvom Začnite s vysťahovaním!. Prvá prehliadka pod hlavičkou Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko a Múzea SNP v Banskej Bystrici sa začína v sobotu (16. 7.) v Španej Doline.

"Lukáš Volentier z Múzea SNP objasní pôsobenie partizánov v tejto obci a navyše sa s jedným z nich budú môcť návštevníci stretnúť. Svoje príbehy totiž príde vyrozprávať jeden z posledných žijúcich priamych účastníkov SNP Vladimír Strmeň," priblížili podujatie organizátori.

"Prehliadky budú pokračovať 13. augusta v Kremnici, kde budú návštevníci okrem iného svedkami zničenia kremnickej mincovne, najdlhšie nepretržite fungujúceho podniku na svete," uvádzajú ďalej organizátori. O mesiac neskôr 17. septembra predstavia Lucia Sotáková a Juraj Lepiš z Múzea SNP tragický osud vypálenej obce Kalište. Sériu podujatí ukončí prehliadka 22. októbra v Tisovci.

"Prehliadky trvajú zhruba 1,5 hodiny a v rámci jedného dňa budú opakované v dvoch časoch," pripomínajú organizátori. Podujatie finančne podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava