Elektrobus MHD v Šali prepravil takmer pol milióna cestujúcich

12.07.2022 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Ilustračné foto: Archív TASR.

Šaľa 11. júla (TASR) - Elektrobus v Šali prepravil za päť rokov svojho nasadenia do prevádzky 494.345 cestujúcich a najazdil 294.991 kilometrov. Primátor Šale Jozef Belický hodnotí rozhodnutie o zavedení elektrobusu do mestskej hromadnej dopravy (MHD) ako správny krok, oceňuje najmä ekologickú a tichú prevádzku autobusu. Mestskú hromadnú dopravu v Šali zabezpečuje spoločnosť Arriva Nové Zámky. Kúpou elektrobusu dopravca zabezpečil stopercentnú opravu vozového parku v šalianskej MHD, pretože ju pokrýva len jedna linka.

"Elektromobilita sa stáva hlavným trendom vo verejnej doprave v celej Európe. Stále viac slovenských objednávateľov nasleduje príklad Šale, pretože prax potvrdila všetky očakávané prínosy tohto typu dopravy, teda nulové prevádzkové emisie oxidu uhličitého, žiadne škodlivé výfukové plyny, tichú prevádzku, ale aj ekonomickú návratnosť investície," povedal Silvester Zemes, generálny riaditeľ Arriva Nové Zámky.

Dvanásťmetrový nízkopodlažný a plne klimatizovaný elektrobus prejde na jedno nabitie minimálne 120 kilometrov. Na jeho palube sa nachádza 31 sedadiel, z toho tri sklopné vo vyhradenej časti určenej na prevoz detského kočíka alebo invalidného vozíka. Elektrobus, ktorý odvezie naraz približne 70 cestujúcich, ponúka aj bezplatné pripojenie na internet cez WiFi a USB zásuvky na dobíjanie mobilných zariadení. Pre vyššiu bezpečnosť cestujúcich je autobus vybavený aj kamerovým systémom.

Mesto Šaľa patrí k priekopníkom elektromobility na Slovensku. V roku 2015 zakúpilo dva elektromobily pre mestskú políciu, o dva roky neskôr uviedlo do prevádzky elektrobus. Zatiaľ najnovší elektromobil vo verejných službách kúpila radnica v roku 2019 ako referentské vozidlo. Na jeho kúpu získala peniaze z Envirofondu.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol