Festival ľudového remesla prilákal do Kežmarku takmer 50.000 ľudí

11.07.2022 | Prešovský kraj | Autor: J.Ďurašková

Na snímke časť podujatia, ktorá sa odohrávala na nádvorí Kežmarského hradu 30. ročníka festivalu Európske ľudové remeslo v Kežmarku 8. júla 2022. FOTO TASR – Milan Kapusta.

Kežmarok 10. júla (TASR) - Jubilejný 30. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO) prilákal tento víkend do Kežmarku takmer 50.000 návštevníkov. Novým kráľom remesiel, ktorého vyhlásili v jeho závere, sa stal vyštudovaný poľnohospodársky inžinier Vladimír Makara. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Barbora Sosková.

"Bohatý trojdňový program v historickom centre Kežmarku bol už tradične miestom stretnutí domácich a zahraničných remeselníkov, folklórnych súborov, umelcov, vzácnych hostí, ale hlavne návštevníkov z blízkeho i vzdialeného okolia," priblížila s tým, že i na jubilejnom ročníku EĽRO si mohli návštevníci jednotlivé remeslá i vyskúšať. Podľa slov primátora mesta Jána Ferenčáka dopadol 30. ročník festivalu vynikajúco.

"Dosiahli sme návštevnosť takmer 50.000 ľudí, čo je po dvojročnej vynútenej prestávke veľký úspech. Potvrdila sa tak jeho výnimočnosť a fakt, že je vyhľadávaným medzinárodným kultúrno-spoločenským podujatím," uviedol, pričom podotkol, že EĽRO je podľa neho pilierom zachovania remesiel na Slovensku.

Nový kráľ remesiel sa ručnej výrobe topánok venuje od roku 2000 a podľa Soskovej je vyhľadávaným majstrom najmä medzi turistami, horolezcami a lesníkmi. Kežmarok bol v minulosti slobodným kráľovským mestom. Na jeho slávne remeselné a cechové tradície nadviazal od roku 1991 festival ľudových remesiel pod názvom Európske ľudové remeslo.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol