V okrese Skalica objavili archeológovia sekeru zo staršej bronzovej doby

20.06.2022 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Skalica 20. júna (TASR) - Počas prieskumu archeologického náleziska v okrese Skalica sa našiel zriedkavý archeologický predmet – sekera zo staršej bronzovej doby. Informoval o tom archeológ Matúš Sládok z Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Trnave. Doposiaľ je to z tohto skúmaného náleziska najstarší kovový predmet. Prieskum realizovali archeológovia z KPÚ v Trnave a nadšenci archeológie z občianskych združení.

"Menšia sekera má dĺžku 9,5 centimetra, rozšírenú vejárovitú sečnú časť, plytko prežliabnuté ploché strany s náznakmi bočných líšt a zahrotené tylo. Patrí do tzv. saského typu sekier. Najstaršie exempláre sa vyrábali ešte z medi," uviedol Sládok. Podobné sekery sa na Slovensku našli doteraz vo Veľkom Grobe, Úľanoch nad Žitavou, Ludaniciach-Mýtnej Novej Vsi, Levoči, Valalikoch a Barci.

"Nálezy boli zaznamenané aj v Čechách, napríklad v Prahe-Liboci, Lounech-Seběchleboch a Žatci. Jadro ich výskytu je v strednom Nemecka a Sasku. Vyskytujú sa aj v Maďarsku, Poľsku a Holandsku," doplnil archeológ. V západných častiach Slovenska sa začínajú takéto sekery vyskytovať v neskorej fáze nitrianskej kultúry okolo roku 1900 p. n. l., keď na juhozápadne Slovenska výrazne prenikal ľud únětickej kultúry z Moravy. Sú typickým kovovým artefaktom počas celého jej trvania, ktoré sa končí okolo roku 1750 p. n. l. V nedávnom období sa v Trnavskom kraji zo starších úsekov bronzovej doby našli dva ďalšie ojedinelé nálezy.

"Oba boli na území Hlohovca. V roku 2017 sa našla bronzová čepeľ z tzv. dýky na palici a v roku 2021 krátky meč," doplnil Sládok.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice