Letnú sezónu odštartovali aj historické električky

20.06.2022 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Na snímke vozeň Kométa, ktorý ťahá historický vláčik TUčko počas štartu letnej turistickej sezóny v Starom Smokovci v nedeľu 19. júna 2022. FOTO TASR - Adriána Hudecová.

Poprad/Vysoké Tatry 19. júna (TASR) - Tatranské historické električky vstupujú do ďalšej letnej sezóny, v nedeľu odštartovali z Popradu na Štrbské Pleso prvé jazdy. Každú sobotu, až do 3. septembra, bude na trase Poprad – Starý Smokovec – Štrbské Pleso premávať retro električka Trojča, vždy v nedeľu do 4. septembra zase historická súprava Kométy do Tatranskej Lomnice.

"Dočasne však elektrický vozeň Kométa vystrieda o čosi mladší veterán, motorový rušeň ´TUčko´ z roku 1968. Na Kométe sme odhalili poruchu na prevodovke, pričom v najbližších týždňoch bude prebiehať jej oprava," uviedol Ján Sabaka z Veterán klubu železníc v Poprade. TUčko bude za sebou ťahať pôvodný historický vozeň Kométy TEVD 16 z roku 1911. Sabaka ubezpečil, že hneď po dokončení opravy sa obľúbená tatranská legenda opäť vráti na trať.

"Prevodovku sme rozobrali, zistili sme, že budeme musieť vyrábať nové ozubené kolesá, pastorok. Ide o hnací segment, ktorý poháňa mašinku a je to časť lokomotívy, ktorá musí byť v stopercentnom poriadku, pretože v prípade poškodenia by sme ostali pokazení na trati. V súčasnosti sme navrhli nové ozubené kolesá, ktoré sa vyrábajú, verím, že čoskoro Kométu opäť vypravíme na trať," doplnil Sabaka. Jazdy historických električiek vo Vysokých Tatrách podporujú organizácie Región Vysoké Tatry, Severovýchod Slovenska a Slovakia Travel.

Sabaka verí, že aj vďaka nim sa podarí zvýšiť návštevnosť regiónu. "Historické vlaky zažívajú na celom Slovensku veľký boom a táto doprava určite osvieži leto v Tatrách," skonštatoval. Cestovné lístky si môžu cestujúci zakúpiť online, prípadne priamo u sprievodcu. Odchod z Popradu je naplánovaný vždy na 9.25 h. Tatranci aj týmto podujatím oficiálne otvorili letnú turistickú sezónu, veria, že po dvoch rokoch pandémie si cestu do regiónu nájde viac návštevníkov.

"Sme radi, že po tých náročných rokoch sú prísne opatrenia viac-menej minulosťou, a že sa leto môže rozbehnúť naplno," skonštatovala riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Rusnáková. Miestni počas leta pripravili pre turistov viacero koncertov, športových podujatí a do Vysokých Tatier sa v závere júla vráti aj obľúbený detský festival Medvedie dni na Hrebienku. Novinkou pri doprave z Tatranskej Lomnice na Skalnaté Pleso je od piatka (17.6.) počas celej letnej sezóny využitie oranžovej šesťsedačkovej lanovky namiesto štvormiestnej kabínkovej lanovky.

"Tá nastupuje do veľkej revízie. Vďaka väčšej kapacite by doprava do medzistanice Štart mala byť komfortnejšia a zároveň by sa mali minimalizovať čakacie doby pri nárazovom väčšom záujme o prepravu," doplnil riaditeľ horského strediska Vysoké Tatry Dušan Slavkovský.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice