S prácami na obnove Cesty Slobody sa začne čoskoro

08.06.2022 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Ilustračné foto. Archív TASR.

Vysoké Tatry 8. júna (TASR) – S prácami na obnove Cesty Slobody vo Vysokých Tatrách sa začne čoskoro. Potvrdil to predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský s tým, že Úrad pre verejné obstarávanie už skontroloval zmluvy s víťazmi súťaže, v najbližších dňoch úspešných uchádzačov vyzvú na podpis. Za predpokladu, že zmluvy podpíšu, odovzdávanie stavenísk očakáva kraj do konca júna 2022.

Projekt je financovaný z európskych štrukturálnych fondov prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu 2014 - 2020. Tento mesiac PSK plánuje odovzdanie troch stavebných akcií. Ide o rekonštrukciu ciest a mostov v úseku Podbanské – Pavúčia dolina, Tatranské Matliare – križovatka s cestou I/66 a treťou časťou je eliminácia bezpečnostných rizík na mostoch a oporných múroch na ceste II/537.

Celková hodnota zákaziek je vyše 10,7 milióna eur a vďaka realizácii dôjde nielen k zlepšeniu plynulosti cestnej premávky, komfortu a bezpečnosti dopravy, ale aj k zatraktívneniu regiónu a zvýšeniu dopravnej mobility. S prípravnými prácami na rekonštrukcii najfrekventovanejšej komunikácie na území Vysokých Tatier sa začalo ešte v marci. Oprava sa postupne dotkne 43-kilometrového úseku vrátane 26 mostov, 14 oporných a 12 zárubných múrov. Okrem toho sa obnoví 94 priepustov a zveľadia sa štyri odpočívadlá, na ktorých pribudnú lavičky, ihriská a prístrešky. Cesta spája jednotlivé mestské časti Vysokých Tatier, je hlavnou tepnou v území a patrí pod krajskú samosprávu.

"Patrí k najdlhším cestám tatranského regiónu, naším zámerom je zrekonštruovať ju v celom úseku od Pavúčej doliny až po križovatku s cestou I/66," dodala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová. PSK má naplánované v tomto roku viaceré investičné akcie, ktorých cieľom je zlepšiť stavebno-technický stav ciest druhej a tretej triedy a mostných objektov. Realizovať sa budú v každom z 13 okresov kraja.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice