Úroda na jahodovisku v Močaranoch je približne rovnaká ako vlani

06.06.2022 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke samozber jahôd na plantáži v Močaranoch mestskej časti mesta Michalovce 6. júna 2022. FOTO TASR - Roman Hanc.

Močarany 6. júna (TASR) – Úroda jahôd na jahodovom poli v michalovskej mestskej časti Močarany je približne rovnaká ako vlani. Po dlhšom suchu pomohli aj zrážky počas uplynulého víkendu. Pre TASR to povedala miestna pestovateľka Miriama Baňasová.

"Bolo veľmi sucho, ale dážď nám veľmi pomohol. Máme dostatok vlahy. Teraz svieti slnko, čo je ideálne, aby boli jahody dobré. Budú krásne dozrievať," priblížila. Zbierať ich začali pred dvoma týždňami, samozber spustili v sobotu (4. 6.). Odhaduje, že trvať bude dva až tri týždne.

"Jahôd je dostatok a ľudí je dostatok tiež, žiadna čakacia doba," dodala s tým, že ceny zostali na rovnakej úrovni ako vlani, a to napriek tomu, že náklady súvisiace s pestovaním stúpli. Jahodovisko v Močaranoch má tri a pol hektára, pestujú tam tri odrody jahôd tak, aby dozrievali priebežne a sezóna trvala zhruba tri týždne. Pestovateľka pripomenula, že ide o klasické poľné pestovanie, nie vo vyvýšených záhonoch. "V medziradí je slama, čiže v prípade dažďa nie je blato," skonštatovala Baňasová.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice