Minister práce otvoril vo Vígľaši prvé detské ihrisko Rodinka

06.06.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Na snímke budúce detské ekologické ihrisko bez bariér "Rodinka" v obci Veľká Paka 1. júna 2021. FOTO TASR - Pavel Neubauer

Vígľaš 5. júna (TASR) – Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) otvoril v nedeľu prvé detské ihrisko Rodinka vo Vígľaši v regióne Podpoľania. Rodinný inkluzívny areál, ktorý vznikol za podpory ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, majú možnosť využiť aj zdravotne postihnuté deti, napríklad na vozíčkoch.

Ako pri otvorení uviedol Krajniak, postupne vyrastie 106 takýchto detských ihrísk z ekologického materiálu vo všetkých krajoch Slovenska. Bezbariérové hracie areály pre deti a rodiny pribudnú najviac v Žilinskom kraji, a to 23. Ďalej vzniknú v Košickom kraji, a to 12, v Banskobystrickom 14, v Prešovskom kraji 20, so siedmimi sa počíta v Bratislavskom a Trnavskom kraji, s 11 v Trenčianskom a s 12 v Nitrianskom kraji.

"Naším hlavným zámerom je vytvoriť priestor, kde sa môžu stretávať všetky generácie a kde sa môžu hrať všetky deti spolu, teda zdravé deti aj deti so zdravotným znevýhodnením," konštatoval Krajniak. Na otvorení sa zúčastnil aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina). Obaja potom zamierili do Banskej Bystrice na stretnutie rodín s deťmi. Na ihriská rezort práce poskytol z dotačnej schémy na podporu plnenia funkcií rodiny celkom 4,3 milióna eur, najmenej polovica bezbariérových areálov by mala byť hotová už do konca tohto roka.

Ministerstvo práce poskytlo dotáciu na výstavbu ihriska 106 žiadateľom, medzi nimi 39 mestám, 57 obciam, štyrom bratislavským mestským častiam, rovnako dvom neziskovým a štyrom cirkevným organizáciám. Detský areál Rodinka predstavuje viacgeneračný priestor s prvkami pre najmenšie až po deväťročné deti. Hlavný projekt ihriska tvorí 11 prvkov. Z toho tri povinné - pieskovisko, kolotoč a hojdačka-hniezdo - sú inkluzívne, čo ponúka možnosť trávenia času pri hre s rovesníkmi i deťom so znevýhodnením. Súčasťou sú tiež besiedka, lavičky či hrací priestor v tvare lode.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol