Horskí nosiči sa vydajú s nákladom do nadmorskej výšky 1475 metrov

02.06.2022 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Vysoké Tatry 2. júna (TASR) – Horskí nosiči sa už o dva dni vydajú so stokilovým nákladom do nadmorskej výšky 1475 metrov. Pretekári Memoriálu Juraja Petranského – Nosičská stovka majú pred sebou ďalšie výzvy, do horského terénu vo Vysokých Tatrách sa vydajú v sobotu (4. 6.).

"Je to neuveriteľné, že sa na Slovensku nosičská tradícia zachovala až do dnešných dní. V tejto podobe môžeme hovoriť o unikátnom dedičstve nielen v tuzemskom, ale aj celoeurópskom meradle," uvádza pretekár a spoluorganizátor podujatia Štefan Bačkor. Tento rok je na programe už 21. ročník memoriálu a vysokohorskí nosiči sa vydajú o 10.00 h na dvojkilometrovú trasu z Hrebienka až na Zamkovského chatu s prevýšením takmer 200 metrov.

 

Pretekári budú súťažiť v troch kategóriách – profesionáli so 100-kilovým nákladom, zmiešané dvojice a ženy s 30-kilovou záťažou. Dá sa podľa organizátorov očakávať, že sa tento rok na pretekoch zúčastní i minuloročný víťaz Filip Zacher a niektorí z nosičských matadorov vo veku nad 50 rokov. Registrácia na preteky totiž prebieha vždy až v deň konania pretekov na Hrebienku. Pri minuloročnej akcii prišlo do cieľa celkovo 42 horských nosičov. Preteky sú zároveň spomienkou na Juraja Petranského, ktorý zásoboval vysokohorské chaty a v roku 2000 sa mu pri výstupe na Téryho chatu stala osudnou lavína.

Vysokohorské nosičstvo je od roku 2018 zapísané v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a usiluje i o zaradenie na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava