Festival Virvar ponúkne predstavenia 12 divadiel zo šiestich krajín

02.06.2022 | Košický kraj | Autor: TASR

Festival Virvar, dni bábkového divadla a hier pre rodiny 3. júna 2021 v Košiciach. Na snímke veselý sprievod mestom s bábkami a maskami. FOTO TASR - František Iván.

Košice 1. júna (TASR) - Dvanásť divadiel zo šiestich krajín a 14 predstavení ponúkne desiaty ročník košického festivalu Virvar – Dni bábkového divadla a hier pre rodiny. Podujatie sa začne vo štvrtok (2. 6.) a potrvá do nedele (5. 6.). Okrem divadiel sa predstavia klauni, žongléri a flašinetári, súčasťou bude aj tradičný Virvarland s hrami a súťažami pre deti, burza kníh či tvorivé dielne, novinkou budú remeselné trhy na Dominikánskom námestí.

"Keďže ide o jubilejný desiaty ročník, na festivale privítame všetky slovenské profesionálne bábkové divadlá, aby predstavili novinky zo svojho repertoára. Diváci sa môžu tešiť na bábkové divadlá z Bratislavy, Trnavy, Nitry, Žiliny i Banskej Bystrice. Keďže po vypuknutí vojny na Ukrajine sa Košický kraj stal útočiskom pre tisíce Ukrajincov, na festivale Virvar dáme priestor aj ukrajinskému divadlu z Užhorodu," priblížil riaditeľ Bábkového divadla v Košiciach (BDK) Pavol Hrehorčák. Festival organizuje bábkové divadlo s občianskym združením pri BDK.

Na Virvar prijali pozvanie aj umelecké súbory z Poľska, Maďarska, Litvy a Izraela. Festival sa začne vo štvrtok o 10.30 h predstavením Ne/po/slušná Linda. Popoludní bude nasledovať veselý sprievod mestom s bábkami a maskami a slávnostné otvorenie festivalu, predstaví sa aj divadlo Bavka z Užhorodu. V ďalšom programe diváci uvidia napríklad poľský súbor Bialystocki Teatr Lalek s klasickou rozprávkou O rybárovi a rybke, z Tel Avivu príde The Key Theatre s inscenáciou bez slov nazvanou Nedráždite medveďa. Štátne divadlo Košice pridá v nedeľu predstavenie Harún a more príbehov, vystúpenia uzavrie domáci súbor novinkou Statočný cínový vojačik. Vstup na predstavenia je bezplatný, limitom pre divákov v sálach je počet miest.

"Samozrejme, musia prísť včas, pretože sa môže stať, že prídu a všetko už bude obsadené, čo býva veľmi často. Napríklad naša sála Bábkového divadla má 102 miest a tie sa zaplnia veľmi rýchlo," upozornil riaditeľ festivalu a umelecký šéf BDK Ivan Sogel. Súbežný festival flašinetárov sa koná pod patronátom košického flašinetára Tomáša Plaszkého. Zo zahraničia naň s hracími skrinkami prídu hostia z Česka, Nemecka, Francúzska a Rakúska. "Úsmev aj tento rok nepochybne vyčarí prehliadka tvorby a remeselných zručností našich klientov zo župných zariadení sociálnych služieb, ktorí sa stali už pevnou súčasťou festivalu," doplnil predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol