V R. Sobote sa opäť stretnú ochotnícki divadelníci

31.05.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Rimavská Sobota 30. mája (TASR) – V Rimavskej Sobote sa po dvoch rokoch opäť stretnú ochotnícki divadelníci tvoriaci pre deti. Na celoštátnom súťažnom festivale neprofesionálneho divadla dospelých a mládežníckych súborov sa zúčastní šesť kolektívov. TASR o tom informovala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) Rimavská Sobota Milana Jutková.

Festival s názvom Divadlo a deti sa v Rimavskej Sobote uskutoční vo štvrtok (2. 6.) a v piatok (3. 6.) a zúčastní sa na ňom približne 80 priaznivcov ochotníckeho divadla z celého Slovenska. Poslaním festivalu je podpora záujmu o divadelnú tvorbu pre deti, prezentácia a stretnutie tvorcov v tejto oblasti i vzdelávanie a výmena skúseností umelecko-pedagogického vedenia súborov. Na festivale bude súťažiť šesť kolektívov, z toho dva z Rimavskej Soboty a po jednom z Košíc, Kremnice, Závažnej Poruby a Bratislavy.

Súťažné predstavenia bude hodnotiť trojčlenná odborná porota aj detské fórum zložené zo žiakov dramatického odboru rimavskosobotskej základnej umeleckej školy. Víťazný kolektív získa nomináciu na vrcholnú prehliadku slovenského ochotníckeho divadla Scénickú žatvu v Martine a na multižánrový festival Tvorba v Bratislave.

Okrem samotnej súťaže sú pre ochotníkov v Rimavskej Sobote pripravené aj divadelné workshopy a rozborové semináre s členmi odbornej poroty. Spestrením programu pre verejnosť budú predstavenia trojice hosťujúcich profesionálnych divadiel. Organizátorom festivalu Divadlo a deti je MsKS Rimavská Sobota, odborným garantom Národné osvetové centrum. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava