Trenčianske Teplice: Radnica zanechala odkaz do budúcnosti v časovej schránke

23.05.2022 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Na snímke obyvateľky mesta si prezerajú sochu s názvom Víťazstvo od akademického sochára Emila Venkova. 23. mája 2022 v Trenčianskych Tepliciach. FOTO TASR - Radovan Stoklasa.

Trenčianske Teplice 23. mája (TASR) – Odkaz o súčasnej dobe pre budúce generácie zanechá mesto Trenčianske Teplice v časovej schránke na sídlisku Štvrť SNP. Časovú schránku umiestnili v pondelok do sochy akademického sochára Emila Venkova s názvom Víťazstvo. Ako informoval Miloš Mičega z trenčianskoteplickej radnice, schránku umiestnili do sochy pri príležitosti rozsiahlej rekonštrukcie sídliska, prvej od začiatku jeho výstavby v 60. rokoch minulého storočia. Socha je súčasťou centrálnej zóny sídliska od roku 1981. Od tohto obdobia až po súčasnosť sa jej nevenovala takmer žiadna pozornosť.

Na snímke žiak Základnej školy Andreja Bagara ukladá časovú schránku do sochy s názvom Víťazstvo od akademického sochára Emila Venkova pri príležitosti rekonštrukcie sídliska Štvrť SNP, 23. mája 2022 v Trenčianskych Tepliciach. Vľavo sa pozerá primátorka mesta Trenčianske Teplice Zuzana Frajková Ďurmeková. FOTO TASR - Radovan Stoklasa.

"Socha tu bola prakticky 40 rokov nedotknutá, verím, že tu bude aj ďalších 40 rokov. Podstatná časť informácií v časovej schránke je v tlačovinách," priblížil Mičega. Požiadavka na revitalizáciu centrálnej zóny pri pamätníku SNP bola zo strany obyvateľov sídliska dlhodobá. Okrem riešenia parkovania sa pri investícii v prvom rade zohľadňuje bezpečnosť obyvateľov. Rekonštrukcia obytnej zóny zabezpečí tiež dôstojnosť pamätníka SNP.

Vymenia a doplnia sa lavičky, skvalitní sa osvetlenie verejného priestoru a v neposlednom rade projekt prihliada aj na zachovanie a rozšírenie zelene a počíta s výsadbou niektorých nových drevín. "Celkové náklady na revitalizáciu sú asi 500.000 eur, ukončená by mala byť do dvoch týždňov," uzavrel Mičega.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol