Návštevníci humenského kaštieľa môžu obdivovať zreštaurované diela a nové exponáty

23.05.2022 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Humenné 22. mája (TASR) – Umelecko-historickú expozíciu vrátane zreštaurovaných nástenných diel, ako aj nové múzejné exponáty si môžu v nedeľu pozrieť návštevníci kaštieľa v Humennom. Vihorlatské múzeum (VM) pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí (18. 5.) od 13.00 do 18.00 h sprístupní nepretržité prehliadkové trasy so sprievodným programom vo všetkých svojich expozíciách a výstavných priestoroch v kaštieli a skanzene. TASR o tom informovala Jana Fedičová z VM.

"V objekte kaštieľa majú návštevníci v tento deň jedinečnú možnosť absolvovať prehliadky umelecko-historickej expozície s kaštieľskymi komnatami usporiadanými do architektonicky jedinečnej barokovej enfilády. Expozícia je zároveň obohatená o zreštaurované nástenné diela v Izbe uhorských kráľov a nové múzejné exponáty bytových doplnkov. Novovystavené diela ponúka sakrálna expozícia v historicky pôvodných priestoroch kaštieľskej kaplnky z roku 1641. Prírodovedná expozícia, okrem stálych exponátov v geologickej, zoologickej a botanickej časti, pozýva na výstavu vzácnych minerálov, hornín a skamenelín pod názvom Z hlbín Zeme," uviedla Fedičová.

V kultúrnom programe sa na zrekonštruovanom nádvorí predstavia dievčenský spevácky zbor Young Voices, inštrumentálne duo Art with Heart z Humenného a Klub historického šermu Vikomt Snina. "Múzejné výstavné priestory Galerijnej siene Oresta Dubaya ponúkajú dve výstavy. Medzinárodná výstava kraslíc Karpatská kraslica predstavuje kraslice z piatich krajín teritoriálneho karpatského oblúka. Z múzejného fondu výtvarného umenia pochádzajú vystavované diela slovenských a európskych insitných autorov prezentovaných v rámci výstavy S potešením....," povedala Fedičová.

Súčasťou výstavy je autorská kolekcia insitných diel Humenčana Daniela Finka. V galerijných priestoroch majú návštevníci zároveň možnosť absolvovať tvorivé dielne insitného umenia. Súčasťou prehliadky expozície ľudovej architektúry a bývania - skanzenu je podľa Fedičovej pravoslávna bohoslužba v historicky vzácnom drevenom kostolíku sv. Michala archanjela z roku 1764. "Areál skanzenu počas dňa oživia majstri siedmich tradičných remesiel regiónu s ukážkami spracovania materiálových skupín kovu, dreva, hliny, textilných vlákien a kože. Hudobné vystúpenie jubilujúceho folklórneho súboru Chemlon Humenné v areáli skanzenu je spojené s verejným uvedením publikácie pri príležitosti 50. výročia vzniku súboru," dodala Fedičová.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice