Zrekonštruovaný futbalový štadión v Humennom  otvorili.
Jeho výstavba stála vyše dva milióny eur.

23.06.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Zdražilová

Ako v piatok na tlačovej konferencii informovala primátorka Jana Vaľová, ide o najväčšiu investíciu v meste. Pôvodne chceli štadión otvoriť v roku 2017, podľa jej slov to napríklad aj z dôvodu búracích prác, zložitej projektovej dokumentácie či predĺženého procesu verejného obstarávania skôr nešlo. Mesto má totiž podľa jej ďalších slov tzv. športovú ulicu, na ktorej sa nachádzajú kúpalisko, športová hala či zimný štadión, ale aj tento futbalový stánok. "Ak sme chceli futbalový štadión postaviť na pôvodnom mieste, čím sme chceli mať túto ulicu zachovanú, musel byť zbúraný a opätovne postavený," vysvetlila.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico na tlačovej konferencii uviedol, že projekt rekonštrukcie futbalovej infraštruktúry považuje za mimoriadne úspešný. "V roku 2012 - 2013 som podpisoval ešte ako predseda vlády so SFZ špeciálnu zmluvu, na základe ktorej je štát pripravený prefinancovať 45 miliónov, ktoré používa SFZ ako príspevky na rekonštrukciu futbalových štadiónov," uviedol s tým, že medzi 23 štadiónmi je aj ten v Humennom. Celá suma ešte vyčerpaná nebola. "Momentálne sa nachádzame niekde na úrovni vyššie, ako je 30 miliónov eur," poznamenal s tým, že mestá a subjekty, ktoré rekonštruujú štadióny, prispievajú väčšou sumou na tieto aktivity, ako sa pôvodne očakávalo.

Fico spomenul pri tejto príležitosti aj zákon o športe, v krátkom čase by podľa jeho slov o ňom mali diskutovať na Koaličnej rade. "Budeme hovoriť o určitých pripomienkach, ktoré sa objavujú dnes zo športového prostredia k zákonu o športe. Aj na mňa sa obrátili viacerí športovci, ktorí tvrdia, žeby bolo vhodné, aby sme zachovali existujúci právny stav, aby sme neurobili z profesionálnych športovcov klasických zamestnancov, pretože v takom prípade sa budú zvyšovať daňové a odvodové náklady," vysvetlil. Verí, že nájdu také riešenie, aby upokojili pomerne veľkú skupinu profesionálnych športovcov, ale aj kluby. "Pretože sa obávajú, že pokiaľ by nová právna úprava bola zavedená, žeby to mohlo viesť k pomerne vážnym finančným problém," doplnil.

Ako informovala Michaela Dochánová z radnice, rekonštrukcia futbalového štadióna v Humennom sa začala realizovať v roku 2015. Kompletne zbúrali starý štadión aj s tribúnou či administratívnymi priestormi. Po novom sú k dispozícii dve tribúny, v rámci ktorých je vybudovaný aj VIP či novinársky sektor. Kapacita štadióna je vyše 1800 ľudí. V prípade zvýšeného záujmu o futbal v meste by radnica zvážila jeho prístavbu.

Na novom štadióne pribudla aj hlavná dvojposchodová prevádzková budova. V doplnkových objektoch sa okrem iného nachádzajú bufet, toalety, miestnosť prvej pomoci, ako aj dve pokladne. Pri novom trávniku sú namontované ochranné siete, konštrukcia na reklamnú plochu a svetelná tabuľa. Vedľa futbalového štadióna by mala začať radnica podľa Dochánovej v druhom polroku aj s výstavbou futbalového ihriska s umelým trávnatým povrchom. Pôjde o združenú investíciu Prešovského samosprávneho kraja s mestom Humenné a SFZ.


 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava