Prechádzka mestom predstaví históriu nitrianskeho divadelníctva

12.05.2022 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

Na snímke stará budova Divadlo Andreja Bagara.

Nitra 11. mája (TASR) – Zaujímavosti z histórie nitrianskeho divadelníctva sa môžu dozvedieť účastníci Divadelnej prechádzky, ktorá sa bude v Nitre konať 14. mája. Podujatie organizuje Divadelný ústav v rámci Noci múzeí a galérií nielen v Nitre, ale v rovnakom termíne aj vo Zvolene.

Prechádzka po divadelnej Nitre sa začne o 16.00 h na Ulici 7. pešieho pluku pred Starým divadlom Karola Spišáka. Odtiaľ bude jej trasa viesť centrom Nitry až po Svätoplukovo námestie a Župný dom. Účastníkov bude na prechádzke sprevádzať lektorka a autorka nitrianskej časti projektu Divadelné prechádzky Slavka Civáňová.

„Dozvedia sa na nej rôzne zaujímavosti z histórie nitrianskeho divadelníctva. Napríklad to, že „prehistória“ divadelných stánkov v Nitre siaha do roku 1765, keď dal biskup Ján Gustíni-Zubrohlavský v objekte piaristického gymnázia postaviť Theatrum Comicum, teda komické či veseloherné divadlo,“ uviedla Civáňová.

Na prechádzke okrem toho zaznejú aj informácie o divadelných scénach i osobnostiach, akými boli Jozef Bednárik či Adela Gáborová. „Budeme hovoriť napríklad o Národnom divadle Nitrianskej župy, o Klube Tatra, Roľníckom a Národnom dome so Sokolovňou i dejinách Divadla Andreja Bagara,“ doplnila Civáňová.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol