Košice by chceli až 80 percent tepla vyrábať z obnoviteľných zdrojov

04.05.2022 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

Ilustračné foto: Archív TASR.

Košice 4. mája (TASR) – Do troch rokov by sa pri Ďurkove v okrese Košice-okolie mohlo začať s výstavbou takmer 20-kilometrového horúcovodu, výmenníkovej stanice tepla, strojovne a prečerpávacej stanice, ako aj tepelného napájača do košickej teplárne. Všetky tieto práce sú potrebné k tomu, aby sa od začiatku roka 2026 mohol naplno spustiť projekt zásobovania metropoly východu teplom z geotermálnych vrtov, ktoré ležia medzi obcami Ďurkov, Olšovany, Svinica, Košická Polianka a Bidovce. Informoval o tom v stredu košický magistrát.

Bývalá Tepláreň Košice – TEKO je od 1. mája súčasťou spoločnosti MH Teplárenský holding. Počas pilotnej prevádzky by mohlo geotermálne teplo tvoriť až 20 % objemu tepla na vykurovanie a prípravu teplej úžitkovej vody, ktoré v súčasnosti najmä zo zemného plynu a uhlia tepláreň vyrába. Po roku 2030 by podiel ekologického vykurovania v Košiciach mal podľa generálneho riaditeľa MH Teplárenského holdingu, a. s., Marcela Vrátného vzrásť až na 80 %.

Doviesť geotermálnu energiu do Košíc je zložitý proces, no verím, že v januári 2026 s tým začneme. To najťažšie nás ešte len čaká, keďže musíme všetci spojiť sily a zaistiť si financovanie vo výške 90 miliónov eur,“ uviedol Vrátný. „Snažíme sa, aby podiel geotermálnej energie bol na začiatku vo výške 20 % a neskôr by podiel obnoviteľných zdrojov dosiahol až 80 %. V tomto by bola zahrnutá nielen geotermálna energia, ale aj výroba tepla z biomasy či energetické zhodnotenie odpadov v našom meste. Pri ročnej dodávke tepla 180.000 MWh by sme vypúšťali do ovzdušia o 54.000 ton CO2 menej a zároveň by sme obmedzili aj produkciu oxidov dusíka a ďalších škodlivín,“ skonštatoval.

Košice patria podľa primátora mesta Jaroslava Polačeka k lokalitám s najzamorenejším ovzduším na Slovensku. Geotermálne vrty pri Ďurkove alebo projekt dekarbonizácie v oceliarňach U. S. Steel prostredníctvom elektrických oblúkových pecí môžu výrazne pomôcť k tomu, aby sa znížili emisie a zlepšila kvalita životného prostredia. O projekt využitia geotermálnej energie sa minulý týždeň v Košiciach zaujímala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Spolu so zástupcami MH Teplárenského holdingu nás potešilo, že našim snahám vyjadrila plnú podporu a prisľúbila, že aj zo svojej pozície sa zasadí o získanie finančných zdrojov a čo najskoršiu realizáciu. Čím skôr sa vďaka geotermálnej energii prestane v MHTH Košice vyrábať teplo z uhlia, tým menej Košičanov bude musieť bojovať s rôznymi onkologickými chorobami, ktoré máme aj kvôli znečistenému ovzdušiu v meste,“ uviedol Polaček.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol