Uhrovec hostí účastníkov 57. ročníka Regionálneho zrazu turistov
Na zraze budú spomínať i na zosnulých horolezcov A. Dobeša a P. Šperku.

22.06.2018 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Uhrovec v okrese Bánovce nad Bebravou bude hostiť 57. ročník Regionálneho zrazu turistov z okresov Bánovce nad Bebravou, Partizánske a Topoľčany. Od piatku do nedele (22. - 24.6.) na nich čaká túra, návšteva hradu Uhrovec, spomínať však budú i na tragicky zosnulých horolezcov - obete teroristov Antona Dobeša a Petra Šperku. 

"Regionálny zraz turistov bude výnimočný už v piatok, pretože sa bývalí členovia Klubu slovenských turistov (KST) TJ Tatran Uhrovec stretnú po 40 rokoch," priblížila pre TASR vedúca KST Kamarát Uhrovec Alena Borszéková. 

Klub tam totiž podľa nej založili v roku 1976, fungoval asi 20 rokov, lebo v 90. rokoch 20. storočia zanikol. "Prídu tam starí páni alebo dámy, ktoré majú 70 alebo 80 rokov. Pozvali sme 20 žijúcich pamätníkov, teším sa, čo nám porozprávajú o tom, ako sa kedysi organizovala turistika, pretože Uhrovec bol známy tým, že sa tam organizovalo otvorenie turistickej sezóny a chodilo tam vtedy 600 až 700 ľudí," doplnila. 

 

              

Premietaním filmu si 22. júna turisti pripomenú i tragicky zosnulých horolezcov - Antona Dobeša, ktorý je rodákom z Uhrovca, a Petra Šperku. Práve v tento deň totiž od ich smrti uplynie päť rokov, účasť na premietaní prisľúbili organizátorom i manželka Dobeša a jeho dcéry.

V sobotu (23.6.) čaká na turistov návšteva Rodného domu Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka, guláš na hrade Uhrovec od tamojšieho kastelána, súťaž vo volejbale či vystúpenia kapiel. "Sobotný program bude zaujímavý v tom, že túra, ktorú sme naplánovali, pôjde cez tri jaskyne, lebo Uhrovská dolina je veľmi bohatá na krasové útvary. Naším sprievodcom bude hádam jediný jaskyniar v regióne Jozef Kováčik z Bánoviec nad Bebravou s jeho priateľom. Kováčik má práve veľkú zásluhu na tom, že sa jaskyne v doline objavujú a sprístupňujú," ozrejmila Borszéková.

Regionálny zraz turistov ukončia v nedeľu omše v katolíckom a evanjelickom kostole a bežecký Memoriál Antona Dobeša, ktorý organizujú jeho kamaráti. 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice