Uzavretú lávku pri Prešovskej univerzite nahradí nová cyklolávka

03.05.2022 | Prešovský kraj | Autor: J.Ďurašková

Na snímke uzavretá lávka cez rieku Torysa medzi Prešovskou univerzitou a zimným štadiónom v Prešove v pondelok 24. januára 2022. Táto lávka patrí medzi viaceré uzavreté lávky v Prešove kvôli nevyhovujúcemu bezpečnostnému stavu. FOTO TASR - Milan Kapusta.

Prešov 2. mája (TASR) – Lávku cez rieku Torysa pri Prešovskej univerzite v Prešove, ktorú pre diagnostikovaný zlý technický stav uzavreli, má do jesene nahradiť nová cyklolávka. Projekt s rozpočtom viac ako 957.000 eur ráta aj s prepojením nového mostného telesa na cyklochodník Mlynský náhon. Samospráva o tom informovala na svojom webe.

"Ukázalo sa, že lávku nie je možné rekonštruovať a je potrebná jej asanácia. V snahe čo najviac urýchliť celý proces sme preto začali pripravovať verejnú súťaž formou naprojektuj a stavaj s tým, že víťazná firma starú lávku zbúra a zároveň naprojektuje a postaví novú," uviedla v pondelok, v deň odovzdania stavby zhotoviteľovi, primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Nová lávka sa bude nachádzať na rovnakom mieste ako existujúca stará lávka. "V časti od ulice Kúpeľná po rieku Torysa sa vybuduje obojsmerný chodník pre cyklistov v dĺžke 83 metrov. V časti pozdĺž rieky Torysa až po novú lávku sa vybuduje aj združený chodník pre peších a cyklistov v dĺžke viac ako 194 metrov," predstavilo mesto projekt s tým, že pozdĺž nových chodníkov sa osadia i nové lavičky a verejné osvetlenie.

V rámci výstavby cyklochodníka sa má zrealizovať aj výmena starých svietidiel verejného osvetlenia v úseku od lávky pri Prešovskej univerzite po napojenie na jestvujúci cyklochodník Mlynský náhon za nové LED svietidlá. Konštrukcia novej cyklolávky má byť široká 5,5 metra, v stredovom páse lávky pod oceľovým oblúkovým nosníkom je navrhnutá vyvýšená platforma, na ktorej budú medzi oceľovými závesmi umiestnené lavičky a stojany na bicykle. S asanáciou starej lávky má zhotoviteľ projektu, spoločnosť Eurovia SK, začať v najbližších dňoch.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava