Mliečna vertikála má podporiť všetkých, od chovateľov dojníc po výrobcov

02.05.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke budova Zvolenskej mliekarne vo Zvolene 2. mája 2022. FOTO TASR - Ján Krošlák.

Zvolen 2. mája 2022 – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR plánuje podporiť v období, keď potravinárske podniky sužuje extrémny nárast vstupov, tzv. mliečnu vertikálu, teda reťazec od chovateľov dojníc, prvospracovateľov mlieka až po producentov mliečnych výrobkov. Počas svojho výjazdu vo Zvolenskej mliekarni to uviedol minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO).

 „My sme uplynulý piatok uzatvorili podávanie žiadostí na podporu potravinárov alokáciou až 170 miliónov eur,“ informoval. Táto pomoc má smerovať na odstránenie investičného dlhu. Do tohto balíka podpory sa podľa Vlčana prihlásilo 625 projektov.

„O prvý balík vo výške 8 miliónov eur, ktorý sme vyhlásili minulý týždeň, už môžu potravinári žiadať formou vyplnenia dotazníka a plánujeme notifikovanú schému štátnej pomoci na kompenzáciu nákladov na energie,“ priblížil ďalšie formy pomoci minister.

Na snímke zľava prezident Slovenského mliekarenského zväzu Marián Šolty, generálny riaditeľ spoločnosti Zvolenská mliekareň Juraj Blada a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO) počas navštevy Zvolenskej mliekarne vo Zvolene 2. mája 2022. FOTO TASR - Ján Krošlák.

Chcel by som však upozorniť, že súčasťou vertikály sú aj naši spotrebitelia, preto za výrobcov a spracovateľov mlieka apelujem na vládu, aby pomohla a podporila aj našich spotrebiteľov, aby si mohli kupovať kvalitné slovenské mliečne produkty,“ uviedol počas návštevy mliekarne prezident Slovenského mliekarenského zväzu Marián Šolty.

„Keď spotrebiteľ nebude mať na to, aby kupoval zdravé slovenské mlieko a výrobky, tak táto námaha bude zbytočná,“ podotkol. Podľa riaditeľa Zvolenskej mliekarne Juraja Bladu sa do už avizovaných výziev zapojila aj ich spoločnosť.

„Prihlásili sme tri projekty a zapojíme sa aj do najnovšej výzvy,“ konštatoval. Podľa neho podpora, ktorá smeruje do mliekarenstva, pomôže zachovať či už stavy dojníc, alebo slovenských spracovateľov mlieka a výrobcov. Ako zdôraznil, spoločnosť momentálne najviac trápia práve ceny energií, ako aj materiálov potrebných na výrobu. Zvolenská mliekareň patrí medzi etablované spoločnosti v sektore spracovania mlieka a mliečnych výrobkov, počas svojej existencie niekoľkokrát menila majiteľov, od roku 2018 je späť v čisto slovenských rukách.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol