V Banskej Bystrici začali s prvou kosbou zelene
Tento rok ich bude najviac osem.

25.04.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.


Banská Bystrica 25. apríla (TASR) – Zamestnanci Záhradníckych a rekreačných služieb (ZAaRES) mesta Banská Bystrica začali v pondelok s prvou tohtoročnou kosbou zelene. V ôsmich lokalitách sa postarajú o viac ako 217 hektárov (ha) plochy, z ktorej až 62 percent sa nachádza vo svahu. TASR o tom informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

V tomto roku majú pracovníci ZAaRES naplánovaných maximálne osem kosieb, počas každej z nich bude upravených vyše 200 ha zatrávnených plôch. Tie sú rozdelené do intenzifikačných tried, pričom kosenie sa uskutoční počas sezóny dva- až osemkrát.

"Predpokladáme, že v nastávajúcej sezóne v závislosti od počasia a klimatických podmienok sa bude kosiť šesť- až osemkrát historické centrum mesta. Rovnako aj mestské časti vo vnútri hradieb mesta v okolí ulíc M. Rázusa, Vansovej, Katovnej a Kollárovej. Ďalej i mestské parky a parčíky, ako aj okolie detských ihrísk, herných prvkov a kvetinových záhonov," priblížil riaditeľ ZaARES Ivan Šabo. Ako dodal sídliskové plochy v okolí bytových domov plánujú v tomto roku kosiť štyri- až päťkrát.

Počas tohto roka budú v meste pokračovať aj kosby extenzívnych plôch na podporu biodiverzity a lepšiu migráciu hmyzu a drobných živočíchov. Označené budú tabuľkami s informáciami o zmenenej technike kosenia. Až 88 percent z celkovej výmery trávnikových plôch budú kosiť kmeňoví zamestnanci, o zvyšnú časť sa bude starať vysúťažená externá firma.

"Starostlivosť o trávniky v cintorínoch a materských školách dodávateľsky zabezpečí Podnik medzitrhu práce. Počítame, že kosiť budú štyrikrát. Pri starostlivosti o trávnikové plochy sme zazmluvnili aj odsúdených z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Banská Bystrica-Kráľová, ktorí budú vyhrabávať trávnikové plochy v 22 lokalitách," doplnil za ZAaRES Adrián Kostúr.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

10. mája - 100. výročie založenia DPO Veľký Krtíš

Oslavy založenia okresnej hasičskej organizácie

11. mája - Morovnianska podkova

furmanské preteky Handlová

11. mája - Detské krojové slávnosti

Borský Svätý Jur