Chemosvit za posledné tri roky investoval do výroby 25 miliónov eur

12.04.2022 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

 Na snímke zamestnanci počas práce vo vnútorných výrobných priestoroch Chemosvitu vo Svite 11. marca 2022. FOTO TASR - Adriána Hudecová.

Svit 12. apríla (TASR) – Za posledné tri roky preinvestovala spoločnosť Chemosvit pod Tatrami do výroby v jednotlivých podnikoch takmer 25 miliónov eur. Generálny riaditeľ skupiny Jaroslav Mervart pre TASR potvrdil, že uvedená suma predstavuje viac ako šesť miliónov eur priamych investícií ročne do nových technológií a dva milióny do pomocných prevádzok a infraštruktúry.

Najviac šlo pritom do nových výrobných liniek, okolo 12,5 milióna eur do fabrík na Slovensku a takmer 3,5 milióna eur na Ukrajine. Prevažná časť investícií šla na inštaláciu špeciálnych výrobných liniek na potlač obalovej fólie v oblasti flexotlače a hĺbkotlače.

"Naša skupina zvládla prvý rok pandémie veľmi dobre, na 95 percent sa naplnili všetky stanovené ciele. Oveľa náročnejší už bol rok 2021, kedy sme sa museli vyrovnať s veľmi vysokým a dlhodobým nárastom cien," zhodnotil obdobie pandémie Mervart. V niektorých prípadoch šlo o minimálne navýšenie cien materiálov, iné sa zvýšili o 30 %, mali však aj také položky, ktoré šli hore o 160 %.

"Ak by sme tento trend vôbec nekompenzovali, tak dopad by bol na úrovni viac ako 20 miliónov eur za celú skupinu. Zvýšenie cien sme tak ďalej prenášali individuálne na našich zákazníkov, pokiaľ to bolo možné," dodal Mervart.

To podľa neho ovplyvnilo aj hospodárske výsledky jednotlivých spoločností. V niektorých sa zhoršili, boli však tiež také firmy, ktoré dosiahli veľmi dobré výsledky. Záviselo to od segmentu a toho, ako bol zasiahnutý zvyšovaním cien.

"Spracovanie plastov bola viac zasiahnutá oblasť, elektrotechnické fólie a strojárenská výroba si, naopak, udržali veľmi dobré výsledky, splnili ciele a dokonca môžeme hovoriť aj o ich prekročení. Okrem zvyšovania vstupných cien materiálov to súvisí aj s dĺžkou uzatvorených zmlúv. Pri tých dlhodobých nebolo možné kompenzovať aktuálny vývoj cien okamžite," objasnil Mervart.

V niektorých firmách došlo aj k zmene, resp. rozšíreniu výrobného programu. Príkladom je Chemosvit Fibrochem, kde k tradičným technickým vláknam a vláknam pre športové oblačenie, pridali tzv. medical segment, založený na produktoch z vlákna s obsahom zinku a striebra.

"Z laboratórnych testov vyplynulo, že antivírusová a antibakteriálna účinnosť oblečenia z tohto vlákna bola na úrovni 99,9 %. Dá sa pritom z neho robiť čokoľvek, napríklad rúška, oblečenie, filtre do respirátorov, či iné ochranné pomôcky," ozrejmil Mervart, ktorý predpokladá, že zvýšený dopyt po týchto produktoch bude aj po pandémii.  

Zámerom skupiny je v tomto roku vyrovnať bilanciu vstupov a výstupov, aby sa všetky firmy opäť dostali do zisku. Rok 2022 mal byť podľa riaditeľa v investíciách prelomový, a to hlavne v oblasti digitalizácie a zavádzaní prvkov cirkulačnej ekonomiky. Ambíciou skupiny bolo preinvestovať 15 miliónov eur ročne.

"Súčasný politicko-ekonomický vývoj nás v tomto síce čiastočne vracia späť, avšak už máme kontrahované projekty v oblasti digitalizácie a na podporu rozvoja nových ekologických technológií. Tento trend by sme chceli udržať," uzatvára Mervart.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol