Palócka Veľká noc priblíži na hrade maďarské i slovenské tradície

12.04.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na Fiľakovskom hrade sa 25.apríla 2011 konal šiesty ročník sviatočného folklórneho festivalu Palócka Veľká noc na fiľakovskom hrade, 25.4.2011 FOTO - TASR Denisa Horváthová.


Fiľakovo 12. apríla (TASR) – Na Fiľakovskom hrade v okrese Lučenec sa bude na Veľkonočný pondelok (18. 4.) konať v poradí už 15. ročník podujatia Palócká Veľká noc. Ako TASR informovala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) Fiľakovo Andrea Illés Kósik, program podujatia návštevníkom priblíži maďarskú i slovenskú kultúru a tradície.

„Návštevníci si môžu vyskúšať rôzne techniky zdobenia vajíčok, naučiť sa základy zdobenia perníkov a vyrobiť si veľkonočné figúrky z pálky. Program obohatí na nádvorí a na Podhradskej ulici jarmok, na mieste konania podujatia ochutnávka miestnych jedál, požehnanie jedál a veľkonočné polievanie," priblížila Kósik.

Pripravené sú i súťaže a aktivity pre deti, na úpätí hradu čaká na návštevníkov kultúrny program pod holým nebom. "Predstaví sa Folklórny súbor Krtíšan z Veľkého Krtíša, Folklórny súbor Sendergő a Húros Banda zo Šiah, ako aj miestne súbory," dodala Kósik s tým, že v prípade nepriaznivého počasia sa koncerty uskutočnia v priestoroch MsKS.

Súčasťou Palóckej Veľkej noci na Fiľakovskom hrade bude i miestna remeselnícka dielňa Motolla či bábkové divadlo MeseFigurák. Návštevníci si počas programu budú môcť prezrieť aj stále a dočasné výstavy Hradného múzea vo Fiľakove. Podujatie podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol