Krajská knižnica v Prešove prejde obnovou

12.04.2022 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Ilustračné foto: Archív TASR.

Prešov 11. apríla (TASR) - Objekty Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove prejdú rekonštrukciou, zástupcovia vyššieho územného celku v pondelok odovzdali zhotoviteľovi stavenisko. Ide o jednu z najväčších tohtoročných investícií Prešovského samosprávneho kraja (PSK), projekt si vyžiada približne 5,8 milióna eur a kraj ho financuje z vlastných zdrojov a z úveru Európskej investičnej banky vo výške takmer 2,5 milióna eur.

„Krajská knižnica si zaslúži adekvátne, moderné a reprezentatívne sídlo. Projekt zároveň zníži jej prevádzkové náklady a podstatne zlepší logistiku výpožičných služieb či organizovaných podujatí a v neposlednom rade túto rekonštrukciu ocení aj samotný čitateľ,“ skonštatoval predseda PSK Milan Majerský.

Ide pritom o komplexnú rekonštrukciu meštianskych domov na Slovenskej ulici č. 18, 20, 22 s využitím exteriéru nádvoria na podujatia a aktivity. Projekt scentralizuje do jednej multifunkčnej budovy samostatné tri pobočky. Ide o centrálu v Bosákovom dome na Levočskej ulici, priestory inojazyčnej literatúry a detské oddelenie. Do novej centrálnej budovy sa presťahuje aj archív knižnice.

Vďaka investícii si čitatelia služby nájdu na jednom mieste už koncom roka 2023. „V podzemí objektu počítame s umiestnením audiovizuálnych študovní, ako aj literárnej kaviarne. Suterén bude prepojený so vstupom do objektu, aj s komunikačným jadrom v dvorovej časti,“ priblížil Majerský.

Prvé podlažie novej budovy knižnice bude slúžiť pre oddelenie beletrie a spojí sa s centrálnym knižničným pultom. V susediacich priestoroch je naprojektované oddelenie pre slabozrakých a nevidiacich, ako aj hygienické priestory pre verejnosť a zázemie. Druhé podlažie je vyčlenené pre bibliografické oddelenie, oddelenie náučnej literatúry so študovňou a britské centrum. V podkroví sa zriadi oddelenie pre deti a konferenčná miestnosť, ktorá sa bude dať využiť aj na účely expozície literárneho múzea.

Komplexná rekonštrukcia a modernizácia budov počíta aj s výstavbou podzemného parkoviska s kapacitou 39 miest a priestorom vyčleneným na sklad kníh. Funkcionalistické dvorné krídlo sa zrekonštruuje a bude slúžiť na administratívne účely.

„Som si istá, že po tejto rozsiahlej rekonštrukcii sa naša krajská knižnica stane obľúbeným komunitným miestom nielen pre Prešovčanov, ale i návštevníkov mesta a regiónu, kam budú chodiť pre rôzne kultúrno-vzdelávacie aktivity, ale aj zmysluplné trávenie voľného času, kde budú vytvárať, rozvíjať svoj vzťah k umeniu a budovať vzájomné vzťahy,“ dodala riaditeľka knižnice Iveta Hurná.

Prešovskú krajskú knižnicu vlani navštívilo takmer 160.000 návštevníkov. Vo svojom fonde má viac ako 152.000 knižničných jednotiek a v registri vyše 6000 čitateľov. V uplynulom roku zrealizovala cez 372.000 výpožičiek kníh, elektronických i iných špeciálnych dokumentov a zorganizovala takmer 500 podujatí.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava