Obnova plavárne v S. Ľubovni bude hotová o rok
Vyhrievanie zabezpečia čerpadlá.

07.04.2022 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Ilustračné foto: Archív TASR.

Stará Ľubovňa 6. apríla (TASR) – Mestská plaváreň v Starej Ľubovni bude po rekonštrukcii vyhrievaná tepelnými čerpadlami, ktoré teplo odoberajú zo zeme. "Dohromady tam je desať vrtov do hĺbky 160 metrov a celá plaváreň je projektovaná v energetickej triede A0," uviedol pre TASR primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko s tým, že obnova potrvá ešte 12 mesiacov.

Dodal, že samotné náklady len na teplo v plavárni boli na úrovni 80.000 eur ročne. Pri terajších cenách a zdražovaní, keď boli priestory vykurované pôvodným systémom, by to stálo mesto minimálne 120.000 eur. "Po rekonštrukcii rátame s úsporou nákladov na úrovni 60 percent," upozornil primátor. Zdôraznil, že zároveň ide o obnoviteľný zdroj tepla a dosiahnu tak zmysluplnejšiu prevádzku.

Na čerpadlá a vrty sa mestskej spoločnosti Slobyterm podarilo získať dotáciu z Operačného programu Kvalita životného prostredia vo výške približne 140.000 eur. Zvyšných 40 percent nákladov na realizáciu projektu hradí mesto z vlastných zdrojov. „Je to suma, ktorá nám pomôže pri rekonštrukcii celej plavárne zmierniť náklady, pretože nie je jednoduché stavať stavbu takmer za štyri milióny eur, keďže ceny materiálov rastú na týždennej báze,“ skonštatoval primátor.

Dodal, že okrem spomínanej dotácie získala radnica ďalších 800.000 eur od vlády SR ešte v roku 2020. Samospráva sa tiež uchádza o zdroje vo výške 953.000 eur z Fondu na podporu športu a ďalších 200.000 eur chce získať z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja. Cieľom mesta je získať z externých zdrojov aspoň polovicu nákladov na projekt.

„Keby sa nám nepodarilo získať dosť financií, nemusíme dokončiť vonkajší bazén a wellness vnútri. Chceme to však urobiť naraz, pretože cena materiálov stále stúpa a keď sa stavba robí po etapách, samotnú rekonštrukciu to predraží,“ skonštatoval Tomko.

Plaváreň už bola vo veľmi zlom stave a náklady na jej prevádzku sa každoročne zvyšovali. Aj preto sa mesto rozhodlo pristúpiť k jej rekonštrukcii. Práce by mali byť hotové o rok, podľa Tomka ide zatiaľ všetko podľa plánu. „Najviac sa práce na plavárni prejavia práve počas tejto stavbárskej sezóny. Verím, že sa nám to podarí dokončiť načas a takto o rok už budeme skákať do bazéna,“ uzavrel primátor.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol