PSK od vypuknutia vojnového konfliktu spojil viac ako 200 dobrovoľníkov

05.04.2022 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Ilustračné foto: Archív TASR.

Prešov 5. apríla (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) v súvislosti s utečeneckou krízou vyvolanou vojnovým konfliktom na Ukrajine vytvoril vlastnú platformu Pomôžme Ukrajine. Jej zámerom je spojiť dobrovoľníkov, ktorí chcú pomôcť obyvateľom vojnovej krajiny. Na platforme sa doteraz registrovalo už viac ako 200 dobrovoľníkov. Najviac, až 89, ponúklo priame dobrovoľnícke služby, najčastejšie na hranici. TASR o tom informovala Daša Jeleňová.

Kraj v rámci platformy zhromažďuje informácie a koordinuje jednotlivcov, firmy i organizácie, zapájajúce sa do humanitárnych či dobrovoľníckych aktivít. "Jej súčasťou je formulár Chcem pomôcť Ukrajine na registrovanie dobrovoľníkov, ako aj špeciálny podporný email a telefonická linka. Poskytujú jednak informácie o dobrovoľníckej práci a poskytnutí pomoci, ale aj dôležité kontakty pre utečencov týkajúce sa poskytnutia medzinárodnej ochrany, príspevkov v nezamestnanosti, kontaktov na cudzineckú políciu alebo charitu," povedala Jeleňová.

Platforma k pondelku (4. 4.) ´zosieťovala´ celkovo 201 dobrovoľníkov, ktorí sa rozhodli poskytnúť pomoc rôzneho charakteru. Ide napríklad o poskytnutie tlmočníckych služieb, pomoc na hranici v súvislosti s organizáciou materiálnej pomoci a jej logistikou, ako aj poskytnutie ubytovania, či autobusovej a osobnej prepravy ukrajinských utečencov.

"Celkovo 17 jednotlivcov, firiem a organizácií ponúklo cez formulár Chcem pomôcť Ukrajine priamu materiálnu pomoc. Zameraná je na zabezpečenie potravín, šatstva, drogérie, zdravotníckeho materiálu, pračiek a sušičiek, ale aj poskytnutia vzdelávania, služieb čistiarne a práčovne, či na prípravu teplej kuchyne s výrobnou kapacitou 100 porcií denne," doplnila Jeleňová. Všetky informácie o tom, ako pomôcť, sú zverejnené na webovom sídle kraja www.vucpo.sk v sekcii Ukrajina a k dispozícii je aj e-mailová adresa: ukrajina@psk.sk a telefonická linka 051 70 81 777.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol