Gréckokatolícke centrum prichýlilo doteraz viac ako 110 utečencov

04.04.2022 | Prešovský kraj | Autor: J.Ďurašková

Foto: Informačné stredisko Prešovskej archieparchie.

 

Vranov nad Topľou 4. apríla (TASR) – Viac ako 110 utečencov z Ukrajiny prichýlili doteraz v Gréckokatolíckom mládežníckom centre Bárka v Juskovej Voli v okrese Vranov nad Topľou. V sobotu (2. 4.) tam organizátori podujatí Spartan race na Slovensku pripravili pre deti a mládež športové podujatie Spartan Ukraine. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

V troch vekových kategóriách si zasúťažili na vyznačenej trase, počas ktorej museli zdolať viaceré prekážky. Pri organizácii podujatia boli nápomocní animátori Prešovskej archieparchie a dobrovoľníci. Od 5. marca poskytlo Gréckokatolícke mládežnícke centrum Bárka v Juskovej Voli čiastočné alebo dlhodobé ubytovanie pre viac ako 110 utečencov z Ukrajiny.

"Niektorí zostali deň, dva a pokračovali v ceste ďalej, iní nemajú kam ísť a chcú ostať na Slovensku, kým sa vojna neskončí. Aktuálne je v centre 45 ľudí, z toho 26 dospelých a 19 detí, ktorým je poskytnuté ubytovanie a celodenná strava. Deväť školopovinných detí začalo od pondelka navštevovať Základnú školu Juh vo Vranove nad Topľou," uviedol Pavlišinovič. Pre malé deti bola v centre vytvorená detská izba kde sa hrajú, tvoria, nadväzujú vzťahy. Matky a staršie ženy môžu využiť tvorivú dielňu, kde vďaka darom dobrodincov tvoria rôzne výrobky z vlny a látok.

"Snažíme sa vytvoriť im pocit domova a prijatia a žiť každodennosť tak, ako príde. Vnímame, že v každom z nich je trpiaci Kristus, ktorý nás cez nich obohacuje. Celý kolektív našej Bárky pracuje nad rámec svojho pracovného času a už teraz vieme, že tento čas bude pre nás nezabudnuteľný," dodala Martina Jančišinová z centra Bárka.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol