Spievajúcu fontánu ešte nezrekonštruovali
Prípravy na obnovu pokračujú.

04.04.2022 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke fontána v parku medzi Štátnym divadlom a Dómom sv. Alžbety. FOTO TASR 7. mája 2021– František Iván.


Košice 3. apríla (TASR) – Najznámejšiu fontánu na košickej Hlavnej ulici sa zatiaľ nepodarilo zrekonštruovať. Správa mestskej zelene (SMsZ) vlani chcela začať nadchádzajúcu sezónu už s obnovenou fontánou. Ako pre TASR za SMsZ povedal Peter Sasák, rekonštrukcia Dynamickej fontány, ktorá je známa aj ako Spievajúca či Hrajúca, je však i naďalej v pláne činností na tento rok.

„Aktuálne sa finalizuje príprava podkladov na vypísanie verejného obstarávania. Pred samotnou rekonštrukciou bolo potrebné dôkladné overenie skutkového stavu, ktoré vyplynulo zo zistení po prvotných obhliadkach,“ povedal. Prípravu technickej dokumentácie k rekonštrukcii podľa neho sťažoval aj chýbajúci projekt pôvodnej fontány postavenej v roku 1986, ktorá sa nenachádza v žiadnom z mestských a štátnych archívov.

Pred tohtoročnou sezónou fontán realizovali asanačné práce v telese uvedenej fontány, opravili nefunkčné časti osvetlenia, vymenili obsah pieskovej filtrácie a vykonali pravidelné prehliadky a revízie. „V technologickej miestnosti sa už začali prípravy na komplexnú obnovu fontány a už sú z nej odstránené všetky časti technológií, ktoré nie sú nevyhnutné na prevádzku fontány,“ doplnil Sasák.

Sezónu fontán v Košiciach tradične otvoria 1. mája.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol