Rezervačný systém KSK sa rozšíri o bezplatnú dopravu pre utečencov

31.03.2022 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka počas tlačovej konferencie na tému Župný systém bezplatnej individuálnej prepravy pre vojnových utečencov. V Košiciach 31. marca 2022. FOTO TASR – František Iván.
 

Košice 31. marca (TASR) – Rezervačný systém Košického samosprávneho kraja (KSK) bude okrem ubytovania poskytovať aj dopravné služby pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Záujemcovia, ktorí sú ochotní bezplatne prevážať utečencov vlastnými autami, sa môžu registrovať prostredníctvom krajského webu ukrajinaksk.sk. Informoval o tom vo štvrtok predseda KSK Rastislav Trnka.

Centrálny dispečing zabezpečí evidenciu a overovanie dôveryhodnosti vodičov. Prv než bude môcť záujemca vykonávať prepravu cez krajský systém, dispečing zistí, či je na takúto prepravu pripravený. Overí, či má vodičské oprávnenie alebo či je preukázateľne vlastníkom vozidla. V prípade, že vozidlo nevlastní, môže ho na prepravu využívať na základe súhlasu na užívanie vozidla s notársky osvedčeným podpisom vlastníka. Následne bude zaradený do registra záujemcov.

Bezplatnú prepravu ponúknu vojnovým utečencom dobrovoľníci v infopointoch na hranici či staniciach. V prípade záujmu následne dohodnú bezpečný odvoz záujemcov telefonicky cez centrálny dispečing alebo prostredníctvom Rezervačného systému KSK.

Kraj podľa Trnku pociťuje potrebu posilňovať individuálnu prepravu utečencov – napríklad z autobusových a železničných staníc do zariadení núdzového bývania. "Nepočúva sa nám dobre o rôznych pochybných praktikách niektorých vodičov, ktorí sa snažia z krízovej situácie vojnových utečencov vyťažiť. Preto sme spustili výzvu pre všetkých záujemcov, ktorí chcú pomôcť s bezplatnou prepravou vojnových utečencov vlastnými vozidlami. Verím, že vďaka župnému systému sa vojnoví utečenci prepravia v prvom rade bezpečne a tiež bezplatne," uviedol predseda kraja.

Rezervačný systém KSK už od polovice marca uľahčuje dobrovoľníkom ubytovanie utečencov v krajských zariadeniach núdzového bývania, ale aj v súkromných nehnuteľnostiach, ktoré bezplatne ponúkajú súkromné osoby.

Vojnoví utečenci majú bezplatnú prepravu prímestskými autobusmi z hraníc po celom Košickom kraji, stačí im preukázať sa dokladom, že ide o obyvateľov z Ukrajiny. "Doposiaľ túto možnosť využilo takmer 13.000 ľudí na úteku pred vojnou," informoval Trnka.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice