Jubilujúce Zemplínske múzeum predstaví zaujímavosti zo svojho života

30.03.2022 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke budova Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Archív TASR.
 

Michalovce 30. marca (TASR) – Založenie Zemplínskeho múzea (ZM) v Michalovciach z 30. júna 1957 si kultúrna inštitúcia Košického samosprávneho kraja pripomenie sériou online prednášok približujúcich zaujímavosti zo svojho fungovania. Ako pre TASR potvrdila riaditeľka ZM Stanislava Rovňáková, múzeum ich zverejní na svojej stránke na sociálnej sieti a tiež svojom kanáli v online videodatabáze v období od marca do decembra symbolicky vždy 30. deň v mesiaci.

"Celá myšlienka cyklu prednášok je, aby to neboli len strohé faktografické informácie, ale aby sme priblížili či už prácu múzejníkov prostredníctvom jednotlivých odborov, alebo významných múzejníkov, ktorí významným spôsobom zasiahli do ZM," priblížila Rovňáková. Online formu prezentácie prednášok múzeum zvolilo pre možné pretrvávajúce obavy verejnosti z účasti na hromadných podujatiach z dôvodu pandémie nového koronavírusu a tiež, aby si ich mohli vypočuť aj ľudia zo širšieho okolia.

Témou prvej prednášky v podaní historika ZM Martina Molnára, odvysielanej v stredu, sú udalosti, ktoré predchádzali vzniku múzea. "Poslucháči sa dozvedia, že snahy o založenie múzea tu boli dávno pred tým, než v roku 1957 múzeum reálne vzniklo," ozrejmila Rovňáková.

Jubilejný 65. rok svojej existencie si ZM pripomenie i v rámci všetkých svojich tohtoročných podujatí. "Sú prezentované pod spoločnou hlavičkou so špeciálnym logom," uzavrela riaditeľka ZM s tým, že programom chcú i tento rok uspokojiť všetky vekové kategórie.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava