Firmy z priemyselného parku chcú pomôcť Matejovciam
K hlavným oblastiam patria doprava, vzdelávanie a zamestnávanie.

18.06.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

 Firmy z priemyselného parku majú záujem pomôcť popradskej mestskej časti Matejovce. Deklarovali to na stretnutí, ktoré sa za účasti vedenia mesta konalo minulý týždeň. „Toto rokovanie zorganizovali na základe požiadavky pracovnej skupiny, ktorá sa komplexne venuje rozvoju Matejoviec,“ informoval hovorca mesta Poprad Marián Galajda. 

Medzi hlavné témy stretnutia patrili doprava, vzdelávanie a zamestnávanie marginalizovaných skupín podľa potrieb jednotlivých firiem a ochrana životného prostredia. „Predložili sme firmám niekoľko závažných tém, ktoré Matejovčanov trápia už roky a chceme s nimi pohnúť. V prvej fáze chceme riešiť výsadbu izolačnej zelene medzi sídliskom a priemyselným parkom, aby sme obmedzili hlučnosť a prašnosť. V ďalších fázach chceme s firmami komunikovať na tému mestskej hromadnej dopravy a cyklochodníka, aby mali ich zamestnanci bezpečný a dobrý prístup do práce. Postupne potom ďalšie kultúrne a spoločenské záležitosti, ktoré sa týkajú Matejoviec,“ uviedol viceprimátor Igor Wzoš.

Podľa riaditeľa spoločnosti Whirlpool, ktorá je jedným z najväčších zamestnávateľov v meste, je dôležité rozvíjať tie mestské časti, v ktorých jednotlivé spoločnosti fungujú. „Tým, že sme v Matejovciach a mnoho našich zamestnancov tam aj býva, máme snahu pomáhať tejto mestskej časti. Dali sme si termínové úlohy a dohodli sme sa na zbere dát, aby sme sa mohli pokúsiť vyriešiť otázku dopravy v priemyselnom parku. Stretneme sa po prázdninách, keď budú rozpracované detaily okruhov, o ktorých sme sa bavili, aby sme sa ako firmy vedeli zamerať na rozpočtovanie týchto aktivít a tú podporu, ktorá by tam mal prísť,“ priblížil riaditeľ Michal Major. 

Na stretnutí so zástupcami spoločností pôsobiacich v Matejovciach nechýbal ani zástupca Klubu Matejovčanov. „Chceli sme, aby nielen Matejovčania riešili veci s mestom, ale aby aj firmy pôsobiace v priemyselnom parku participovali na rozvoji Matejoviec. Som veľmi rád, že firmy majú záujem a sú ochotné participovať na rozvoji a riešiť veci, ktoré nás trápia. Je tu zároveň aj priestor, aby aj mesto mohlo pomôcť firmám s niektorými ich problémami,“ uviedol Edmond Dragošek z Klubu Matejovčanov. 

Na stretnutí, ktorého sa zúčastnili zástupcovia ôsmich firiem, vznikla dohoda o vytvorení spoločného memoranda, ktoré bude predpokladom pre ďalšiu spoluprácu už na konkrétnych projektoch. Matejovčania už dlhšiu dobu upozorňujú na problémy, ktoré ich trápia. Okrem iného samosprávu žiadajú zastaviť sústreďovanie neprispôsobivých občanov do Matejoviec, chcú tiež zlikvidovať všetky čierne stavby na Matejovskom námestí a na Staničnej ulici. Okrem toho žiadajú riešiť dopravu, chýbajúce chodníky i cesty.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol