Na lamačskej stanici vznikne pamätník pripomínajúci obete holokaustu

28.03.2022 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Na símke model pamätníka obetiam holokaustu, ktorý by mal byť na mieste sústreďovania Židov pred deportáciou pri koncentračnom tábore na Patrónke, z ktorého bolo v transportoch deportovaných 7 800 Židov. V Bratislave 25. marca 2022. FOTO TASR - Dano Veselský.

Bratislava 27. marca (TASR) – Pamätník pod názvom Moja vina bude v priestoroch Železničnej stanice Bratislava-Lamač pripomínať obete holokaustu a transporty slovenských Židov počas vojnového slovenského štátu. V nedeľu uplynulo presne 80 rokov od prvého transportu, ktorý vypravili z lamačskej stanice.

Do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau viezol vlak vyše 700 dievčat a žien židovského pôvodu, ktoré boli predtým internované v koncentračnom stredisku v areáli bývalej továrne na bratislavskej Patrónke. Z tohto strediska vypravili transportmi odchádzajúcimi z Lamača počas deportácií takmer 8000 ľudí.

"Je dôležité, aby táto tragická jazva na duši nášho mesta, na duši Lamača ako vtedajšej samostatnej obce, bola nezmazateľná a nezmazaná. Pamätníkom si uctíme všetky obete, ktoré prešli touto stanicou, a všetky obete, ktoré doplatili na zlo, ktoré dominovalo vtedajšiemu obdobiu," uviedol v súvislosti s pripravovaným pamätníkom starosta Lamača Lukáš Baňacký.

Dielo s rozmermi 5 x 5 metrov a päťmetrovou výškou vypracovali pedagógovia a študenti Školy umeleckého priemyslu Josefa Vydru. "Pamätník bude v kovovom prevedení. 'Hrdzavejúce' vonkajšie oplášťovanie bude evokovať obraz surovosti, vnútorné časti zas budú presklené ako metafora čistoty a nevinnosti. V diele sa budú spájať dve veci – nevinnosť obetí a vina nás ostatných," priblížili autori.

Pamätník bude dominantou vonkajších priestorov železničnej stanice. Na mieste by mal vzniknúť aj malý parčík. Pamätník obetiam holokaustu vznikne aj v areáli bývalej továrne na Patrónke. Transporty obyvateľov židovského pôvodu do vyhladzovacích táborov si v piatok (25. 3.), v deň 80. výročia vôbec prvého takéhoto transportu z Popradu, pripomenuli na viacerých miestach Slovenska. Počas dvoch etáp transportov deportovali zo Slovenska do vyhladzovacích táborov vyše 70.000 Židov.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice