V Kremnici by mal vzniknúť Európsky literárny dom

24.03.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: L.Mužla

Na snímke Zechenterov dom v Kremnici 14. mája 2021. EASYFOTO TASR - Lukáš Mužla.

Kremnica 23. marca (TASR) – V Zechenterovom dome v Kremnici by mal vzniknúť Európsky literárny dom. Myšlienku občianskeho združenia (OZ) Mona Sentimental na budúce využitie tejto národnej kultúrnej pamiatky (NKP) na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva prijatím deklaratívneho súhlasného stanoviska odobrili i poslanci mesta. Európsky literárny dom Zechenter by mal byť v budúcnosti rezidenčným domom pre prekladateľov a spisovateľov zo Slovenska i zahraničia.

 "Prvoradými hosťami budú prekladatelia z celého sveta, ktorí majú záujem prekladať slovenskú literatúru. Okrem nich by sme chceli vítať aj slovenských spisovateľov a prekladateľov zahraničnej literatúry do slovenského jazyka," priblížila pre TASR štatutárna zástupkyňa OZ Mona Sentimental Renáta Deáková. Myšlienka literárneho domu vychádza zo skúseností s podobnými projektmi zo zahraničia, na Slovensku by išlo o prvý projekt svojho druhu.

"Kremnica je ideálne miesto na takýto tvorivý pobyt. Je to miesto s históriou, no pritom je to pokojné mesto, čo je pre prácu tvorcov veľmi dôležité," poznamenala Deáková. Ako dodala, projekt podporuje viacero významných osobností slovenského kultúrneho života a záštitu nad ním prevzala herečka Magda Vášáryová.

Samospráva Kremnice v Zechenterovom dome pôvodne plánovala vybudovať nájomné byty. Po nesúhlasnej petícii, ktorú iniciovalo OZ SOS Kremnica a diskusii s verejnosťou mesto deklarovalo, že je otvorené využiť budovu i na iné účely. Myšlienku vytvorenia literárneho domu mestské zastupiteľstvo jednohlasne odsúhlasilo na svojom marcovom zasadnutí.

 Ako pre TASR uviedol primátor Kremnice Alexander Ferenčík, v rámci obnovy Zechenterovho domu sa v uplynulých dvoch rokoch vykonala sanácia spodnej časti objektu. V najbližšom období bude vypracovaná projektová dokumentácia na jeho rekonštrukciu, mesto na ňu využije prostriedky z Ministerstva financií SR určené na záchranu a obnovu kultúrnych pamiatok. Samotné rekonštrukčné práce by sa podľa primátora mohli začať ešte tento rok.

Zechenterov dom sa nachádza v širšom centre Kremnice a nevyužívaný je od roku 2008. Najstaršia zmienka o tomto objekte pochádza z roku 1506, keď bol jeho majiteľom ešte kremnický richtár Sebastian Ungefüg. Súčasťou areálu je i botanická záhrada, ktorú založil najznámejší obyvateľ domu, lekár, publicista a prírodovedec Zechenter-Laskomerský.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava