Výsledky doplňujúcich komunálnych volieb.

21.03.2022 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí 19. marca 2022 v obci Drienovec v okrese Košice -okolie. FOTO TASR – Milan Kapusta.

 

Košťany nad Turcom 20. marca (TASR) – Starostom obce Košťany nad Turcom v Martinskom okrese bude 56-ročný podnikateľ Ján Mlynár (SaS, Sme rodina, Dobrá voľba). Vyplýva to z výsledkov sobotňajších (19. 3.) doplňujúcich volieb.

Ako TASR informovala zapisovateľka tamojšej volebnej komisie Katarína Beličková, Mlynár získal vo voľbách 166 platných hlasov a o 33 hlasov porazil kandidáta, ktorý skončil druhý, 48-ročného technika Romana Michalku (nezávislý).

Z celkového počtu 1113 oprávnených voličov odovzdali voliči 599 platných hlasov, volebná účasť dosiahla 53,82 percenta. V Košťanoch nad Turcom sa o post starostu uchádzalo päť kandidátov, dôvodom doplňujúcich volieb bolo úmrtie doterajšieho starostu.

V Bernolákove bude starostom Miroslav Turenič

Novým starostom obce Bernolákovo (okres Senec) bude Miroslav Turenič. Doterajší zastupujúci starosta zvíťazil v sobotných (19. 3.) doplňujúcich voľbách do orgánov samosprávy obcí so ziskom 1363 hlasov. Jeho protikandidátke Ive Pipíškovej odovzdalo svoj hlas 444 voličov a druhému protikandidátovi Adamovi Šipošovi 277 voličov.

Zo 6953 voličov zapísaných v zozname sa v Bernolákove zúčastnilo volieb v sobotu 2098 ľudí. Odovzdali 2084 platných hlasov. V obci sa doplňujúce voľby konali po tom, ako vlani v auguste zomrel dovtedajší starosta Richard Červienka.

Zvolili starostov v Mokrej Lúke, v Selciach a Seľanoch

V sobotňajších (19. 3.) doplňujúcich voľbách si nových starostov volili obyvatelia troch obcí v Banskobystrickom kraji. V Mokrej Lúke v okrese Revúca bol z trojice kandidátov najúspešnejší Juraj Gallo (nezávislý), v Selciach v okrese Poltár a v Seľanoch v okrese Veľký Krtíš sa o kreslo starostu uchádzal len jeden kandidát. Priebeh volieb bol vo všetkých troch obciach bezproblémový.

Ako pre TASR priblížil vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu (OÚ) Rimavská Sobota Lukáš Kvietok, v Mokrej Lúke dosiahla volebná účasť takmer 60 percent. "Juraj Gallo získal 130 hlasov z celkového množstva 266 odovzdaných hlasovacích lístkov," doplnil Kvietok. Ako dodal, na druhom mieste v hlasovaní skončila Štefánia Dachová, na treťom Anna Kubusová.

Podstatne nižšia bola účasť vo voľbách v obciach Seľany a Selce, kde mali na post starostu len po jednom kandidátovi. Obom tak na zvolenie do funkcie stačil i jediný hlas. V Seľanoch Jozefa Gemera (nezávislý) volilo 35 zo 143 oprávnených voličov. V Selciach Martina Bodnára (nezávislý) podporilo 23 ľudí, volebná účasť tu dosiahla približne 26 percent. Pre TASR to uviedli vedúce odborov všeobecnej vnútornej správy príslušných OÚ.

Do kresla starostu v Brezanoch zasadne Pavol Ozimy

Doplňujúce voľby starostu vyhral v obci Brezany v Žilinskom okrese 59-ročný výrobný riaditeľ Pavol Ozimy (KDH). TASR o tom informovala zapisovateľka miestnej volebnej komisie Drahomíra Štaffenová. Ozimy získal vo voľbách 136 hlasov, pred druhým v poradí, Pavlom Špánikom (Hlas–SD), vyhral iba o päť hlasov. Tretí kandidát na starostu, 46-ročný podnikateľ Peter Kicoš (SaS), získal 41 hlasov. Dôvodom doplňujúcich volieb starostu bola v Brezanoch abdikácia doterajšej starostky.

V Drienovci vyhral doplňujúce voľby  Štefan Bacsó, V obci Jastrabie Ľubomír Antol.

Novým starostom v obci Drienovec v okrese Košice-okolie sa stane doterajší zástupca starostu Štefan Bacsó (nezávislý). V sobotňajších (19. 3.) doplňujúcich voľbách zvíťazil s počtom 749 hlasov.
Druhý skončil Peter Rédvai (Hlas–SD), ktorý získal 173 hlasov. Podľa údajov z miestnej volebnej komisie bola volebná účasť na úrovni 57 percent. Predchádzajúci starosta Gabriel Gavallér sa vlani vzdal funkcie.

V obci Jastrabie nad Topľou v okrese Vranov nad Topľou vyhral doplňujúce voľby Ľubomír Antol (Smer-SD) so 131 hlasmi. Ďalší v poradí boli kandidáti František Ritoch (Hlas-SD), ktorý dostal 43 hlasov, a Miroslav Bambuch (Strana rómskej koalície) so ziskom 41 hlasov.

Na voľbách sa zúčastnilo 59,4 percenta oprávnených voličov. TASR poskytla výsledky zapisovateľka miestnej volebnej komisie Daniela Jakubová. Voľby sa konali, lebo predchádzajúci dlhoročný starosta obce Michal Džuka vlani zomrel.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol