Obec Ubľa už záchytný tábor nefinancuje z vlastných zdrojov

16.03.2022 | Prešovský kraj | Autor: J.Ďurašková

Na snímke vojnoví utečenci z Ukrajiny prichádzajú do stanového mestečka hotspotu v prihraničnej obci Ubľa 15. marca 2022. FOTO TASR – Jana Ďurašková.


Ubľa 16. marca (TASR) – Obec Ubľa na ukrajinsko-slovenských hraniciach, ktorá poskytuje útočisko utečencom z Ukrajiny od prvých hodín vypuknutia vojnového konfliktu, už chod záchytného tábora nefinancuje z vlastných zdrojov. Ako v utorok (15. 3.) informovala médiá starostka Nadežda Sirková, z finančnej pomoci od neziskovej organizácie Človek v ohrození vo výške 50.000 eur už zaplatili prvé faktúry za potraviny či elektrinu.

Poskytnutie ďalších 25.000 eur na pomoc obci v aktuálnej situácii schválil Prešovský samosprávny kraj. "Berieme to ako pôžičku do času, pokiaľ štát nevyplatí spätne všetky náklady, ktoré sme mali," povedala Sirková s tým, že o preplatení všetkých nákladov, ktoré obci vznikli v súvislosti s pomocou vojnovým utečencom, rokovala uplynulý týždeň s predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽANO).

Dočasné útočisko pre ľudí utekajúcich pred vojnou museli v obci zriadiť len pár hodín po vypuknutí vojnového konfliktu. "Doslova o polnoci sme otvárali záchytný tábor, keďže nás upozornili z hraničného priechodu, že vonku sú veľké mrazy a cez hranice prešli mamičky s deťmi a nevedia, kam majú ísť, a mrznú," priblížila s tým, že vzhľadom na jarné prázdniny v tom čase poslúžila v prvých dňoch ako provizórna nocľaháreň telocvičňa miestnej základnej školy. Aby humanitárna pomoc neobmedzovala vyučujúci proces, premiestnili neskôr záchytný tábor do priestorov kultúrneho domu.

Do pomoci utečencom sa podľa Sirkovej zapojila celá obec, učitelia miestnej školy, poslanci obecného zastupiteľstva i ostatní obyvatelia. Neoceniteľnou pomocou je podľa nej práca dobrovoľníkov, ktorí sú na mieste takisto od prvých chvíľ.

"Bez nich si nevieme predstaviť fungovanie tohto záchytného tábora," vyjadrila sa. Keďže sa na nich už po troch týždňoch fungovania prejavuje únava, starostka by uvítala, ak by aj utečenci z Uble smerovali do podobného veľkokapacitného krízového centra, aké od pondelka večer (14. 3.) funguje v Michalovciach. "Otvorenie ďalších táborov je pre nás, malú obec, veľké plus. Odbremenia nás a budeme môcť začať fungovať v inom režime," podotkla.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice