Do sobotnej iniciatívy Deň pre Dunaj sa zapája 40 samospráv 
Cieľom iniciatívy je vyčistiť brehy a poukázať na význam recyklácie.  

16.06.2018 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

V sobotu sa už druhýkrát uskutoční podujatie pod záštitou envirororezortu s názvom Deň pre Dunaj. Cieľom iniciatívy je vyčistiť brehy Dunaja, ale taktiež poukázať na význam triedenia a recyklácie odpadu. Záujem zapojiť sa avizovalo 40 samospráv v povodí Dunaja a Malého Dunaja.

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) sa vyjadril, že rezort v súčasnosti intenzívne mení odpadovú politiku, aby sa na Slovensku oplatilo triediť a recyklovať. "Kopy odpadu na skládkach či dokonca pohodené v prírode sú jasným dôvodom, prečo v našom úsilí musíme pokračovať ďalej," dodal minister.

Účasť potvrdili napríklad Štúrovo, Komárno, Gabčíkovo, Kalinkovo, Medveďov, ale aj bratislavské mestské časti Rusovce, Vrakuňa a Ružinov. Rezort životného prostredia zúčastneným zabezpečí pracovné pomôcky, ako sú vrecia či rukavice. Zároveň zaistí pitný režim v podobe nealkoholických nápojov. Odvoz vyzbieraného odpadu bude následne realizovať Slovenský vodohospodársky podnik. 

V minulom roku sa do iniciatívy zapojilo niekoľko stoviek dobrovoľníkov z obcí a miest v blízkosti Dunaja a Malého Dunaja. Deň pre Dunaj nadväzuje na Medzinárodný deň Dunaja. Ten vyhlásila v roku 2004 Medzinárodná komisia pre ochranu Dunaja (ICPDR) so sídlom vo Viedni pri príležitosti 10. výročia podpísania Dohovoru o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja. Cieľom tohto dohovoru je prispieť vzájomnou spoluprácou všetkých krajín v povodí Dunaja k zlepšeniu kvality vôd.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava