Hygienici v súvislosti s migračnou vlnou evidujú sporadický výskyt COVID-19

15.03.2022 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Ilustračné foto: Archív TASR.


Prešov 15. marca (TASR) - Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v prihraničnej oblasti Ukrajiny evidujú v súvislosti s migračnou vlnou sporadický výskyt ochorenia COVID-19. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková, pozitívne osoby sú izolované a ich rodinné kontakty v karanténe. V prípade potreby je osobám v spolupráci s lekármi poskytovaná zdravotná starostlivosť.

 Ako povedala, postupuje sa v zmysle aktuálne platných vyhlášok ÚVZ SR a rovnako aj v zmysle usmernenia rezortu zdravotníctva pre ubytovateľov, ktorí sa rozhodli pomôcť vojnovým utečencom z Ukrajiny.

"Ubytovacím zariadeniam Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR a ÚVZ SR odporúčajú, ak je to možné, vyčleniť niekoľko ubytovacích jednotiek pre ľudí s ochorením COVID-19. Ideálne tak, aby nedošlo k ich kontaktu s ľuďmi bez ochorenia. Izoláciu pozitívne testovanej osoby vykonať citlivo s ohľadom na blízke kontakty, najmä ak ide o rodinných príslušníkov, matky s deťmi a podobne. Izolácia by mala zachovať jednotu rodiny v maximálnej možnej miere, mala by byť nediskriminačná, chrániť dôstojnosť a dôvernosť osôb. Záujmy dieťaťa by mali byť prvoradé," priblížila Račková.

V prípade izolácie alebo karantény odporúčajú podľa nej využiť aj udržiavanie kontaktov prostredníctvom telefónov či videohovorov.

Jednotlivé RÚVZ v spolupráci s ďalšími orgánmi monitorujú pre migračnú vlnu z Ukrajiny možný výskyt ochorenia COVID-19, ale aj iných prenosných ochorení. Ľudia, ktorí prichádzajú na Slovensko z Ukrajiny, nie sú podľa hygienikov testovaní na ochorenie COVID-19 na hraniciach, ale pri príchode do ubytovacieho zariadenia.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice