Cena nafty zvyšuje náklady popradskej SAD

14.03.2022 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Ilustračné foto: Archív TASR.

Poprad 14. apríla (TASR) – Cena ropy, a teda aj nafty, ktorú používajú do vozidiel Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Poprad, v poslednom období rastie, čo sa prejavuje aj v nákladoch spoločnosti. Podpredseda predstavenstva Marek Modranský pre TASR potvrdil, že cena za liter paliva stúpla od prvej vlny pandémie o 50 centov. Cestujúci v prímestskej doprave však zatiaľ zvyšovanie nákladov nepocítia.

 „Kým počas prvej vlny bola cena v predajnej sieti pod jedno euro, teraz je to 1,53 eura za liter. Naša spoločnosť spotrebuje ročne približne 2,5 milióna litrov nafty, takže napríklad pri zdražení len o 15 centov za liter sa nám zvýšia ročné náklady o viac ako 350.000 eur,“ konkretizoval Modranský. Najväčším objednávateľom služieb vo verejnom záujme SAD Poprad je Prešovský samosprávny kraj (PSK), pri pevne stanovenej tarife za výkon a regulovanom cestovnom s povinnými zľavami.

 „V zmysle platnej zmluvy objednávateľ služby prímestskej autobusovej dopravy hradí dopravcovi ekonomicky oprávnené náklady, medzi ktorými je aj pohyblivá časť, teda motorová nafta. PSK hradí dopravcovi tento náklad podľa kalkulačného vzorca v plnej výške a jeho zvyšovanie sa ho nedotýka, keďže toto zvyšovanie uhrádza a znáša objednávateľ,“ objasnila hovorkyňa kraja Lea Heilová.

Dodala, že výšku cestovného taktiež určuje objednávateľ služby, a preto zmenu musí nariadiť PSK. Zvyšovanie cien pohonných látok znáša vyšší územný celok a dopravcovia podľa nej v tejto súvislosti nežiadali zvyšovanie príspevku za službu. Hovorkyňa zároveň ubezpečila, že kraj aktuálne neuvažuje nad zvyšovaním cestovného. Priestor na zvyšovanie cien v prímestskej doprave aktuálne nevidí ani SAD Poprad.

 „Doba je aktuálne veľmi divoká, čo sa týka svetových trhov, takže by sme chceli ušetriť verejnosť od zvyšovania cien cestovného. Vidíme, že celá populácia bojuje s rastom cien pri bežných životných potrebách,“ skonštatoval Modranský. SAD Poprad má aktuálne 230 zamestnancov a 165 autobusov. Ročne najazdí v prímestskej autobusovej doprave 7,55 milióna kilometrov a v rámci mestskej hromadnej dopravy v Poprade ďalších 760.000 kilometrov.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava