Vo veku 77 zomrel herec a politik  Ľubo Roman

14.03.2022 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke herec a politik Ľubo Roman. Archív TASR.

Bratislava 14. marca (TASR) - Vo veku 77 rokov zomrel herec, politik a prvý predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Ľubomír Roman. Pre TASR to potvrdili z Úradu BSK. Upozornil na to portál noviny.sk.

Roman pôsobil dlhé roky ako herec divadla Nová scéna v Bratislave. Bol tiež poslancom Národnej rady (NR) SR a ministrom kultúry za vlády Jozefa Moravčíka. V roku 2001 sa stal prvým predsedom BSK.

Profil herca a politika Ľuba Romana

Ľubomír Roman, známy ako Ľubo Roman, sa narodil 12. apríla 1944 v Malackách. V 13 rokoch prišiel o oboch rodičov, vyrastal so starším bratom a s mladšou sestrou. Už ako 14-ročný dostal prvú príležitosť na striebornom plátne. Režiséri Frigyes Bán a Vladislav Pavlovič ho obsadili do epizódnej roly v obľúbenom slovensko-maďarskom filme Dáždnik svätého Petra (1958). Krátko potom mu Štefan Uher ponúkol úlohu vo filme My z deviatej A (1961) a v dnes už legendárnej snímke Slnko v sieti (1962).

Ľubo Roman vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Ako 25-ročný sa objavil v psychologickej dráme Od štvrtka do zmŕtvychvstania (1969) nakrútenej podľa divadelnej hry Atentát, ktorej autorom bol Leopold Lahola. Sympatický herec sa tiež stal jednou z postáv v televíznej inscenácii románu francúzskeho spisovateľa Victora Huga s názvom Lucrezia Borgia (1974).

Divadlo West a Teatro Wüstenrot usporiadali 15. novembra 2010 tlačovú konferenciu v Bratislave za účasti predstaviteľov oboch scén a protagonistov predstavenia Mandarínková izba. Na snímke zľava riaditeľ Divadla West Ľubo Roman a herec Maroš Kramár. FOTO TASR - Štefan Puškáš,

Patril k najobsadzovanejším televíznym a filmovým hercom. Roky pôsobil v divadle Nová Scéna, kam ho zavolal starší kolega a vtedajší šéf divadla Ján Klimo. Z množstva filmov možno spomenúť komédiu Stratená dolina (1976), Hody (1987) alebo Mercadet (1988).

V 90. rokoch 20. storočia sa Ľubo Roman stal riaditeľom Novej scény. Neskôr si otvoril vlastné divadlo West. V dočasnej vláde Jozefa Moravčíka od 15. marca do 13. decembra 1994 pôsobil ako minister kultúry. V predčasných voľbách 30. septembra a 1. októbra 1994 ho zvolili za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). V roku 1995 klub KDH opustil a pôsobil ako nezávislý poslanec až do konca volebného obdobia v roku 1998. Prvým predsedom Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa stal v roku 2001. V roku 2004 kandidoval v prezidentských voľbách.

Na snímke o pripravovanom projekte nového recitálu v bratislavskom Divadle West, informovali 3.februára 1997.na stretnutí v tomto divadle s novinármi spevák Robo Grigorov a riaditeľ DW Lubo Roman. FOTO: Archív TASR.

V penzióne Ľuba Romana strávil posledné roky svojho života herec a Romanov dlhoročný priateľ Pavol Mikulík, ktorý bol pripútaný na invalidný vozík. Napriek podnikateľským aktivitám ostával Ľubo Roman verný hereckej profesii. Hral napríklad v snímke Pokoj v duši (2009) a v seriáloch Kriminálka Staré Mesto a Búrlivé víno. Svoj hlas prepožičal aj zahraničným hereckým osobnostiam prostredníctvom dabingu.

 

Slávnostným silvestrovským galaprogramom sa 31.decembra 1995 otvorilo bratislavské Divadlo WEST. Na snímke TASR

Zora Czoborová a Ľubo Roman.

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol