Vo Veľkých Kapušanoch vznikajú domy pre klientov sociálnych služiebh

09.03.2022 | Košický kraj | Autor: J.Ďurašková

Ilustračné foto: Archív TASR.

Veľké Kapušany 9. marca (TASR) – Päť domov pre klientov sociálnych služieb vzniká v meste Veľké Kapušany v okrese Michalove. Financovanie komunitného bývania pre zdravotne znevýhodnených a seniorov vo výške 1,3 milióna eur zabezpečil pre neziskovú organizáciu Súcit Veľké Kapušany Košický samosprávny kraj (KSK) prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu. Seniori by v nich mali bývať už v lete, informovala TASR vedúca komunikačného oddelenia Úradu KSK Anna Terezková.

"Služba je určená prioritne pre samostatnejších klientov, ktorí sa o seba dokážu v prevažnej miere postarať sami a ocenia bývanie v súkromí," ozrejmil riaditeľ Súcitu František Balogh s tým, že takáto služba je "unikátom" v širokom okolí. Novinkou v poskytovaní sociálnych služieb na východe Slovenska má byť aj komunikačný systém pacient – sestra v domčekoch. "Prinesie množstvo užitočných funkcií pre klientov aj personál, napríklad privolanie pomoci stlačením jedného gombíka," priblížil.

Každý z domov je určený pre štyroch prijímateľov sociálnej služby, v izbách so samostatnou kúpeľnou a toaletou budú bývať po dvoch. V domoch s televíziou, internetom a klimatizáciou bude aj spoločenská miestnosť a kuchyňa. Klienti sa tak budú môcť stravovať samostatne, ale i v hlavnej budove zariadenia.

"Výstavba domčekov vo Veľkých Kapušanoch odpovedá na potrebu zmeny poskytovania sociálnej služby z inštitucionálnej na komunitnú. Cieľom je, aby samostatnejší prijímatelia sociálnych služieb žili v prirodzenom prostredí miestnej komunity, ktoré im dopraje viac súkromia," zhodnotil projekt predseda KSK Rastislav Trnka.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača