Sezónu na Fiľakovskom hrade otvorí výstava o dejinách kníhtlače

08.03.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke Fiľakovský hrad. Archív TASR.

 

Fiľakovo 8. marca (TASR) – Tohtoročnú turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade v okrese Lučenec otvorí dočasná výstava venovaná dejinám kníhtlače od 15. až po 20. storočie. Od polovice marca tak bude Fiľakovský hrad prístupný pre návštevníkov každý deň v týždni. TASR o tom informovalo Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).

Expozíciu s názvom Vývoj kníhtlačiarstva od stredoveku po súčasnosť zostavila miestna historická skupina Defensores. Vernisáž výstavy sa uskutoční v pondelok (14. 3.) na piatom poschodí Bebekovej veže, prístupná bude pre návštevníkom do 6. mája.

"Na výstave budú môcť záujemcovia vidieť rozličné nástroje a predmety, používané v procese dobovej kníhtlače, ako napríklad kovové písmená, používané v tlačiarenských lisoch na tvorbu textu, zmenšený model lisu, drevené alebo medené doštičky, slúžiace na tlač obrázkov a grafík, či ďalšie pomôcky. Jej súčasťou budú aj dobové originály rukopisov a tlačené knihy," priblížilo HMF.

Miestna historická skupina Defensores, ktorá výstavu zostavila, sa venuje oživovaniu histórie s prioritným zameraním na rekonštrukciu vojenských dejín. Najnovším prírastkom spolku je však tlačiarenská dielňa, pomocou ktorej prezentujú historický vývoj kníhtlače.

Vernisáž výstavy venovanej kníhtlači je otváracím podujatím tohtoročnej turistickej sezóny na Fiľakovskom hrade. Ten bude pre návštevníkov prístupný od utorka (15. 3.) každý deň v týždni od 10.00 do 18.00 h. V nadchádzajúcich mesiacoch bude HMF na hrade organizovať i ďalšie výstavy, ako aj rôzne kultúrno-vzdelávacie podujatia či tvorivé dielne.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol