Polícia eviduje nárast žiadostí o dočasné útočisko

08.03.2022 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke veľkokapacitné centrum v Mestskej športovej hale v Michalovciach 8. marca 2022. FOTO TASR - Roman Hanc.


Bratislava 8. marca (TASR) – V súvislosti s vybavovaním žiadostí o dočasné útočisko zaznamenala polícia zvýšený počet žiadateľov na oddeleniach cudzineckej polície v Bratislave, Trnave, Dunajskej Strede, Nových Zámkoch a Nitre. TASR o tom informovala  hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová s tým, že v pondelok (7. 3.) na týchto oddeleniach vybavili viac ako 1700 Ukrajincov a ich rodinných príslušníkov. Žiadateľmi sú najmä ženy s deťmi.

Utečencom žiadajúcim o dočasné útočisko polícia odporúča, aby si potrebné doklady vybavovali primárne na tých oddeleniach cudzineckej polície, v okresoch ktorých majú zabezpečené ubytovanie. „Urýchli a zefektívni to celý proces vybavovania potrebných dokladov,“ povedala.

Ako pripomenula, od nedele (6. 3.) sa dá požiadať o vydanie dočasného útočiska aj vo veľkokapacitných centrách v Humennom a Michalovciach, kde je aktuálne minimálny počet žiadateľov. Potrebné doklady si tak možno vybaviť na jednom mieste bez zdržania.

Z týchto veľkokapacitných centier je zároveň pre vybavených žiadateľov zabezpečená kyvadlová doprava ďalej do vnútrozemia do ubytovacích zariadení. „Pre osoby, ktoré požiadali o dočasné útočisko, je nevyhnutné, aby si ponechali doklad o tolerovanom pobyte pre potreby ubytovateľa (uplatnenie kompenzácii nákladov),“ zdôraznila Bárdyová.

O dočasné útočisko je možné požiadať aj na ktoromkoľvek oddelení cudzineckej polície PZ, ktoré sú v mestách Bratislava, Dunajská Streda, Trnava, Trenčín, Nitra, Nové Zámky, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Žilina, Košice, Michalovce, Prešov a Ružomberok. V prípade, ak cudzinci nedisponujú dokladmi, tak na oddelení azylu v Humennom.

„Všetky uvedené pracoviská pracujú nepretržite. K dispozícii sú 24 hodín denne, sedem dní v týždni,“ dodala Bárdyová.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice