V prešovskej katedrále sa modlili akatist za pokoj a mier na Ukrajine

07.03.2022 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

 Na archívnej snímke veľkonočné obrady bez účasti verejnosti v Prešove 4. apríla 2021 FOTO TASR – Milan Kapusta.


Prešov 7. marca (TASR) - Modlitbu Akatistu ku Kristovým strastiam za pokoj a mier na Ukrajine a na celom svete sa v nedeľu (6. 3.) v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove spolu s kňazmi a veriacimi modlil prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

V úvode kajúcej modlitby sa prítomným prihovoril ukrajinský bohoslovec Dmytro Lavreniuk, ktorý aktuálne študuje v Prešove na Gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity prostredníctvom programu Erasmus+. So svojím ďalším kamarátom Ihorom, taktiež bohoslovcom z Ukrajiny, od začiatku humanitárnej krízy slúžia ako dobrovoľníci na ukrajinsko-slovenskej hranici. Lavreniuk poďakoval všetkým Slovákom, ktorí pomáhajú na hranici, ako aj štátnym zložkám a organizáciám, ktoré pomáhajú zvládať migračnú vlnu.

"Váš úsmev a vaše vrúcne slová sú osobitne dôležitými. Tieto slová si ukrajinskí ľudia zapamätajú. Zostanú v ich pamäti ľudia a tváre, ktorí podali pomocnú ruku pre všetkých Ukrajincov. Práve v tomto najťažšom čase môžeme vidieť a pochopiť, kto je skutočným priateľom a Slovensko ním je. V tento hrozný čas je už viac ako milión ľudí na úteku z Ukrajiny, hlavne sú to ženy a deti. Chcem  poprosiť každého, kto ma počuje. Prijmite ich," povedal Lavreniuk.

V závere poďakoval vladykovi Jánovi, že sa modlí za pokoj na Ukrajine, za obete vojny a že aj sám navštívil hraničný priechod a stretol sa s ukrajinskými utečencami. Vladyka Ján vo svojom príhovore na záver upriamil pozornosť na potrebu vytrvalej modlitby a pôstu za mier na Ukrajine.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice