O dočasné útočisko požiadalo v Humennom a Michalovciach zatiaľ päť utečencov
Podnadpis článku...

07.03.2022 | Prešovský kraj | Autor: J.Ďurašková

Na snímke foyer mestskej športovej haly, ktorý bude slúžiť ako čakáreň pri vybavovaní štatútu dočasného útočiska, v Michalovciach, 6. marca 2022. FOTO TASR - Jana Ďurašková.


Michalovce 6. marca (TASR) – Vo veľkokapacitných centrách pre prijímanie vyhlásení o štatút dočasného útočiska, ktoré od nedele rána fungujú v mestách Michalovce a Humenné, požiadalo za prvé štyri hodiny ich chodu päť vojnových utečencov z Ukrajiny. Procesné úkony súvisiace so žiadosťami vybavuje polícia, zázemie pre chod centier nachádzajúcich sa v mestských športových halách poskytujú samosprávy,

"V prvý deň otvorenia boli v čase od 8.00 do 12.00 h zatiaľ vybavené tri žiadosti dočasné útočisko vo veľkokapacitnom centre Michalovce a dve v Humennom," uviedla pre TASR hovorkyňa krajského policajného riaditeľstva v Košiciach Lenka Ivanová. Ako v nedeľu informoval rezort vnútra, v oboch centrách je vytvorených po 25 pracovísk. Vybavení žiadatelia majú mať možnosť pokračovať odtiaľ ďalej do vnútrozemia kyvadlovou dopravou.

Ako pre TASR ozrejmil zástupca náčelníka michalovskej mestskej polície Marcel Medviď, kapacita tamojšej športovej haly postačí pre približne 1500 ľudí súčasne. "V prípade, že by to nestačilo, máme k dispozícii nafukovacie vyhrievané stany. Tie budú slúžiť aj pre už vybavených ľudí čakajúcich na prevoz ďalej," uviedol s tým, že tieto exteriérové priestory vedia zamestnanci mesta operatívne, podľa potreby, zabezpečiť ležadlami, stoličkami alebo lavicami a stolmi.

Samospráva je zároveň pripravená poskytnúť čakajúcim utečencom aj občerstvenie, teplú stravu či možnosť vykonať osobnú hygienu. Organizáciu a zabezpečenie prípadného nocľahu má podľa Medviďových slov na starosti štáb okresného úradu. "Ak by bolo potrebné pomôcť zo strany samosprávy, sme nachystaní, vieme ponúknuť aj my svoje priestory na dočasné ubytovanie týchto osôb," podotkol.            

Aj keď samospráva zabezpečuje zázemie centra nepretržite, mesto zatiaľ pomoc dobrovoľníkov v tejto oblasti nepotrebuje. "Máme v pohotovosti ľudí, ktorí sú kedykoľvek, 24 hodín denne, schopní prísť sem do pár minút a pomáhať. Sme radi, že sa nám dobrovoľníci hlásia, ale zatiaľ to zvládame bez externej pomoci," vyjadril sa pre TASR zástupca primátora mesta Jozef Sokologorský.

Polícia SR na sociálnej sieti priblížila, že požiadať o dočasné útočisko môžu občania Ukrajiny a ich rodinní príslušníci, pričom za rodinného príslušníka občana Ukrajiny sa považuje manžel štátneho občana Ukrajiny, maloleté dieťa štátneho občana Ukrajiny alebo maloleté dieťa manžela štátneho občana Ukrajiny, ako aj rodič maloletého dieťaťa, ktoré je štátnym občanom Ukrajiny.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol