Arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ navštívil utečencov v Ubli

04.03.2022 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Na snímke vojnoví utečenci z Ukrajiny na hraničnom priechode Ubľa-Malyj Bereznyj, 27. februára 2022. FOTO TASR – František Iván.


Prešov 4. marca (TASR) – Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ navštívil vo štvrtok (3. 3.) hraničný priechod v Ubli. Oboznámil sa s aktuálnou situáciou, stretol sa so starostkou obce Ubľa Nadeždou Sirkovou a navštívil aj dočasné centrum, kde sa zhromažďujú, ale aj nocujú utečenci z Ukrajiny. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

"Vladyka celému spoločenstvu udelil archijerejské požehnanie a uistil, že ďalej bude zotrvávať v modlitbe aj v podpore gréckokatolíckych kňazov, ktorí dobrovoľnícky slúžia na hranici. Arcibiskupský úrad podaroval na hranicu aj potrebné veci, ktoré boli požadované, a to malé balené vody, zubné kefky a pasty, dámske šampóny, hygienické potreby, igelitové vrecká na balíčky a iné," uviedol Pavlišinovič.

Ako ďalej povedal, od začiatku vojny na Ukrajine veľký kus práce pri koordinovaní pomoci utečencom odvádza Ján Pavlovský, správca farnosti v Ubli spolu s manželkou.

"Otec arcibiskup navštívil aj ich a úprimne sa im poďakoval za všetko vynaložené úsilie. Taktiež veľká vďaka patrí všetkým ostatným kňazom, bohoslovcom, pracovníkom Gréckokatolíckej charity v Prešove a mládežníkom z Gréckokatolíckeho mládežníckeho centra Bárka v Juskovej Voli, ktorí sa už celé dni striedajú pri dobrovoľníckej službe na hranici," skonštatoval Pavlišinovič.

Vladyka vyzval podľa jeho slov všetkých vytrvať nielen v materiálnej pomoci a dobrovoľníckej službe, ale hlavne v duchovnom zápase a opätovne pripomenul dôležitosť modlitby a pôstu.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača