Pripravení pomôcť utečencom sú aj dvaja najväčší zamestnávatelia na Spiši

04.03.2022 | Prešovský kraj | Autor:

Ilustračné foto: Archív TASR.


Spišská Nová Ves/Poprad 4. marca (TASR) – Pomoc ukrajinským utečencom prisľúbili aj dvaja najväčší zamestnávatelia na Spiši. Spoločnosť Embraco Slovakia v tejto súvislosti spolupracuje s mestom Spišská Nová Ves a pripojilo sa k iniciatíve viacerých subjektov. Riaditeľ závodu Tomáš Kandra tvrdí, že poskytnutá pomoc bude takto najadresnejšia.

V týchto dňoch sa finalizuje projekt pomoci pre družobné mesto Ťačiv na Zakarpatskej Ukrajine. „Poskytli nášmu mestu zoznam potrebných vecí a naša spoločnosť sa rozhodla finančne prispieť na zabezpečenie elektrocentrály a vybavenia pre hasičov. Dar urýchlene schválila aj naša interná darcovská komisia,“ uviedol Kandra s tým, že spoločnosť je pripravená pomôcť aj v situácii, ktorá môže nastať pri postupnom ubytovaní utečencov v zariadeniach v regióne. Vedia byť nápomocní aj pri organizácii ich dopravy z ukrajinsko-slovenskej hranice na Spiš.

V prevádzke vyrábajúcej prevažne kompresory pre domáce a komerčné chladenie pracuje momentálne približne 2200 zamestnancov. Ukrajinci medzi nimi zatiaľ nefigurujú.

V popradskej fabrike na výboru vagónov a podvozkov formu pomoci prispôsobia potrebám utečencov a možnostiam firmy. "Momentálne sa ukrajinské rodiny snažia presunúť na Slovensko. Priebežne však komunikujeme aj s lokálnymi inštitúciami, ktoré sa priamo angažujú pri pomoci utečencom a snažíme sa spoločne hľadať potrebné riešenia," uviedla hovorkyňa Tatravagónky Zuzana Domanická.

Dodala, že zatiaľ neorganizovali žiadnu konkrétnu zbierku ani iné rozsiahlejšie aktivity, keďže inštitúcie a hraničné priechody doslova zaliala vlna humanitárnej pomoci. "Pre udržanie kontinuity tejto pomoci považujeme za mimoriadne dôležité aj jej správne načasovanie," zdôvodnila. V spoločnosti v súčasnosti pôsobí 59 externých pracovníkov z Ukrajiny.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača