Vo firmách v Žarnovici pracuje asi 100 Ukrajincov
Chcú k sebe dostať rodiny.

03.03.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Ilustračné foto: Archív TASR.

Žarnovica 3. marca (TASR) – Organizačné centrum na podporu ľudí, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, zriadilo v týchto dňoch mesto Žarnovica. Tamojší mestský úrad v spolupráci s niektorými firmami vytypoval aj ubytovacie kapacity pre zhruba 100 ľudí, kde by sa odídenci z Ukrajiny mohli ubytovať.

„V našich firmách Neuman a Tubex pracuje asi 100 Ukrajincov. Pracujú tu na zmluvu a mnohí chcú v tejto situácii dostať svoje rodiny na Slovensko,“ uviedol pre TASR primátor Kamil Danko.

Podľa neho napríklad spoločnosť Tubex prejavila záujem o ubytovanie takýchto rodín v zariadení Dopravárik v Ostrom Grúni. Podobne firma Neuman, ktorá má v tamojšej strednej škole prenajaté tri poschodia, chce pomôcť s ubytovaním.

Mestské centrum na pomoc ľudom z Ukrajiny je zriadené v novom centre integrovanej zdravotnej starostlivosti. Koordinačná pracovníčka zbiera okrem iného aj informácie od ľudí, ktorí chcú pomôcť, majú voľné rodinné domy, byty, chaty alebo akékoľvek iné vhodné priestory a sú ich ochotní poskytnúť prichádzajúcim ľudom z Ukrajiny.

Mesto Žarnovica podporilo aj zbierku základných potrieb, ktorú v priestoroch budovy Paralympijského centra v mestskom športovom areáli organizoval v stredu (2. 3.) občan mesta Vladimír Búri. Mesto v tejto zbierke pokračuje do piatka 4. marca v priestoroch kultúrneho domu na Dolnej ulici, doplnil Danko.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol