Starostlivosť o CHVÚ Senianske rybníky bude stáť vyše 1,38 milióna eur

02.03.2022 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke Senianske rybníky. Archív TASR.


Bratislava 2. marca (TASR) - Starostlivosť o Chránené vtáčie územie (CHVÚ) Senianske rybníky bude v rokoch 2022-2051 stáť viac ako 1,38 milióna eur. Z toho 852.941 eur sa bude hradiť z prostriedkov Európskej únie. Vyplýva to z návrhu starostlivosti o toto územie, ktorý v stredu schválila vláda.

Senianske rybníky majú výmeru 2668 hektárov a podľa ministerstva životného prostredia sú vzácnou mokraďovou lokalitou na území východného Slovenska. Predmetom ochrany je 11 vtáčích druhov. Ide o jedinú pravidelnú hniezdnu lokalitu na Slovensku pre lyžičiara bieleho. "Územie je významnou migračnou zastávkou pre mnoho vtáčích druhov, napríklad vzácnych žeriavov popolavých," približuje envirorezort.

Hlavným cieľom programu o Senianske rybníky je zlepšiť súčasný nepriaznivý stav vtáčích druhov bučiak veľký, šabliarka modronohá, kalužiak červenonohý, brehár čiernochvostý a čorík bahenný. Ďalej sa podľa materiálu zlepší stav vtáčích druhov beluša veľká, volavka purpurová, lyžičiar biely a kaňa močiarna a podarí sa udržať priaznivý stav chavkoša nočného a beluši malej.

Ďalším zámerom programu starostlivosti o územie je zvýšenie environmentálneho povedomia miestnych obyvateľov. Taktiež si za úlohu kladie zlepšenie spolupráce s vlastníkmi a správcami pozemkov pri ochrane vtáctva.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol